Oporbeni zastupnici: Fortenova je pitanje nacionalne sigurnosti

Vijesti 03. stu 202213:17 0 komentara
N1

Više oporbenih saborskih zastupnika komentiralo je u četvrtak vijest o tajanstvenom ulagaču iz Emirata koji je od Sberbanke kupio 43,4 posto udjela u Fortenovi, upozorivši kako je riječ o strateškoj kompaniji pa je njezino preuzimanje pitanje nacionalne sigurnosti.

Ulagač Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stekao je 43,4 posto udjela u hrvatskoj kompaniji Fortenova Grupa kupivši udio Sberbanke, o čemu ni Fortenova niti Vlada nemaju službenih saznanja.

vezana vijest

Siniša Hajdaš Dončić (SDP) rekao je kako je Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost danas zatražio izvješće od Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) pošto je riječ o nacionalnoj sigurnosti jer su energija i hrana temeljni, nacionalni i strateški resursi.

“Ovo pitanje proizlazi iz netransparentnog prvog koraka, a to je Plenkovićev ‘lex Agrokor’. Sve dolazi na naplatu, nešto što netransparentno počinjete, netransparentno i završava”, ocijenio je.

Očekuje da će SOA početkom sljedećeg tjedna podnijeti izvješće, a ako je došlo do kršenja sankcija Rusiji to je kazneno djelo. Smatra kako je premijer Plenković trebao znati što se događa jer Agrokor čini skoro tri posto hrvatskog BDP-a i ima skoro 40.000 zaposlenih.

Sandra Benčić (Možemo) cijelu je situaciju oko preuzimanja udjela u Fortenovi ocijenila suspektnom.

Hrvatska nema mehanizme za utvrđivanje stvarnih vlasnika tvrtki i kapitala

“Vlada se ponovno dovela u situaciju da se jedna od strateških kompanija u Hrvatskoj preuzima tako da ne znamo tko iza tog kapitala stoji i koje su njegove namjere. Također, u ovom trenutku ne znamo bi li kapital koji stoji iza preuzimanja trebao biti pod sankcijama jer nemamo nikakve informacije”, rekla je.

Dodala je kako nema važnih informacija jer Vlada nije postavila mehanizme utvrđivanja stvarnih vlasnika tvrtki i kapitala koji ulažu u Hrvatsku, što su iz oporbe opetovano tražili. Dodala je kako bi SOA trebala imati ključnu ulogu u provedbi sankcija Rusiji.

Zvonimiru Troskotu (Most) neozbiljno je da se izlazi s kontradiktornim informacijama zato što je Fortenova kompanija koja u vlasništvu ima “pola Slavonije”.

Smatra kako će se moći davati ocjene tek kada se stvarno dogodi transakcija i sve strane potvrde kupoprodaju, no brine ga da se “u jeku ovakve krize razbacujemo s poluinformacijama” jer to pokazuje da ne postoji strategija za izlazak iz krize.

“U zadnje vrijeme premijer ništa ne zna – nije znao za Inu, Fortenovu, HEP, sve je osobna krivica. Vlada nema konce u svojim rukama”, ocijenio je.

Daniel Spajić (Domovinski pokret) ustvrdio je kako je sadašnja situacija “ravna veleizdaji hrvatskih nacionalnih interesa”, Vlada ponovno ne zna što se događa, a jedno od ključnih pitanja je tko upravlja našim mirovinskim fondovima.

Podsjetio je kako Fortenova u vlasništvu ima puno tvrtki, zemlje i koncesija te pozvao na propitivanje situacije dok ne dobijemo ozbiljne odgovore. Smatra da bi se trebali uključiti SOA i policija, a očekuje da premijer Plenković obavijesti javnost o tome što se događa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!