Reakcije na emisiju u kojoj autor dira Zagorkine grudi: “Bože, dokle smo došli”

Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što je prva epizoda serijala Turistički vodič pod nazivom "Grudi Marije Jurić Zagorke i zatvorske lignje" izazvala žestoke reakcije u javnosti, uključujući kritike i brojnih organizacija koje se bave ženskim pravima, slučaj su danas komentirali i saborski zastupnici i zastupnice.

“Meni je žao što Marija Jurić Zagorka nije živa, znala bi sigurno kako se nositi s takvim pristupom ženama, pogotovo kad govorimo o njoj koja je bila žena ispred svog vremena. Mislim da je svođenje bilo koje žene na objekt i njezino tijelo nešto što je odraz patrijarhalnog društvo i onoga protiv čega se trebamo boriti”, poručila je Sabina Glasovac.

Sličnog je mišljenja i njezina saborska kolegica Anka Mrak Taritaš:

“E moj Bože, dokle smo došli i što trebamo činiti. Meni je to sramotno, da bi dobio svoj isječak na nekom portalu ili dnevniku, zaista je za maksimalno osuditi.”

“Gledao sam tu emisiju koja je inače bila vrlo zanimljiva i utoliko mi je teže pala činjenica da je, u pokušaju da se učini nešto zanimljivim, duhovitim, da se izmisli neka priča kao što se to najčešće događa, na ovakav način koji je ipak izraz jednog seksističkog pristupa stvarima. Ne bi bilo moguće da se uhvati, recimo, Preradovića za grudi. Mislim da je poruka loša i da bi se trebali ispričati”, rekao je Davorko Vidović.

Podsjetimo, putopisac Boris Veličan u serijalu se predstavio kao turistički vodič koji stranim turistima objašnjava kako će im se ispuniti želje ako trljaju grudi na spomeniku Marije Jurić Zagorke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.