Opoziv propao, Sabor izglasao povjerenje Gordanu Grliću Radmanu

Vijesti 15. srp 202213:00 1 komentar
N1 / Ivan Hrstić

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, na čiji je rad do samog glasovanja o povjerenju oporba iznosila niz zamjerki, i dalje će obnašati tu dužnost, odlučio je u petak Hrvatski sabor.

Saborska većina nije prihvatila prijedlog 32 oporbena zastupnika da se Grliću Radmanu iskaže nepovjerenje.

Za iskazivanje nepovjerenja glasovalo je 56 zastupnika, protiv ih je bilo 77, pa odluka nije donesena, kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Ministar nije dorastao svom zadatku, u raspravi nije iznio ni jedan valjani argument zašto bi trebao ostati na ministarskoj dužnosti, ponovio je u petak Marijan Pavliček (HS).

Ustrajao je da Grlić Radman nije riješio brojne probleme iz domene vanjske politike, posebice izborni zakon u BiH, nije se dovoljno zauzimao za prava hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori, nije riješio granične sporove za susjedima i tolerira koruptivne radnje u hrvatskoj diplomaciji.

Prozvao ga je i da ne reagira na „sramotne“ izjave hrvatskog veleposlanika u Beogradu Hidajeta Biščevića.

Grlić Radman će ostati upamćen samo po svom osebujnom govoru, nije dorastao funkciji ministra vanjskih i europskih poslova, poručio je Pavliček.

Ministra je od optužbi branio u četvrtak u Saboru premijer Andrej Plenković, ističući da međunarodni položaj Hrvatske nikada nije bio bolji, što potvrđuje ulazak u šengenski prostor i u eurozonu iduće godine.

“Gordan Grlić Radman i vlada učinili su više za Hrvate u BiH nego bilo koja vlada u zadnjih 20 godina, pomogli smo Hrvatima u Srbiji i u Crnoj Gori više nego bilo koja vlada dosad”, rekao je Plenković u Saboru.

Rekavši da su njegovi rezultati “očiti”, Grlić Radman je još nabrojao ukidanje viza za SAD, dizanje kreditnog rejtinga Hrvatske i razgraničenje s Italijom.

“Žao mi je da vas sve ovo ne zanima. Ne borite se vi za hrvatske interese, nego iscrpljujete i sebe i nas. Hrvatski građani će prepoznati ispraznu narav vaših beskonačnih rasprava”, poručio je oporbi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare