Orepić o sukobu na vrhu: Imamo direktan upliv politike u kadroviranje u vojsci

Vijesti 05. stu 202117:42 > 20:48 1 komentar
Patrik Macek/PIXSELL

Bivši ministar unutarnjih poslova i hrvatski časnik u mirovini Vlaho Orepić u Newsroomu je komentirao sukob između Banskih dvora i Pantovčaka.

“Ta tvrda kohabitacija koja je najavljena, iz nje proizlazi čitav niz konflikata koliko god to akteri ne priznaju. Ti konflikti kulminiraju u ovoj krizi upravljanja, no ta kriza je samo mali vidljivi aspekt ukupne društvene krize koja izlazi na vidjelo. Vidimo samo jedan mali dio krize, ova kriza će ići dalje imajući u vidu reakcije aktera”, rekao je Vlaho Orepić i dodao:

VEZANE VIJESTI

“Radi se o osobnim konfliktima koji je sad popularan u političkom diskursu u Hrvatskoj, pa politički konflikt temeljen na ideološkoj isključivosti, a tko je u pravu, narod je medijator i na izborima ima priliku reći. Zabrinjava konfliktna uloga u konkretnoj hijerarhiji upravljanja vojskom, jak sukob koji ima velike reperkusije. I konflikt koji ne želimo naglašavati, između sustava i zakona – predsjednik države često koristi Ustav kao oslonac, a izvršna vlast, tj. ministar se poziva na zakon.”

Ističe da je najveći problem što se ni jedni ni drugi ne obraćaju državi za rješenje, odnosno da pavosuđe mora presuditi tko je tu u pravu:

“Ni predsjednik ni ministar se ne obraćaju državi za rješenje ovog problema. Država treba biti medijator, pravosuđe treba dati odgvoor tko je u pravu tko nije. To nedostaje u našem društvu. Ovaj sukob se reflektira na sustav Oružanih snaga – u vojsci sve funkcionira kroz obuku, opremljenost i osoblje. Element bojne spremnosti je vođenje i zapovijedanje, ono je sad ugroženo. Ovi događaji su uveli i stvarnog prvog čovjeka Hrvatske vojske, a to je admiral Hranj, i koji je također upao u zamku ne želeći, kojeg su gurnuli u konflikt koji je bazično politički, i gdje je došlo do svrstavanja.”

Orepić također napominje da je admiral Hranj veliki profesionalac i iznimna osoba te da se ovdje radi u uplitanju politike u vojsku:

“Zadnje obraćanje predsjednika prema Vladi, tvrdi da ima brigadir koji je na dužnosti, a trebao bi biti u mirovni, to je direktan upliv politike u kadroviranje u vojsci. Najčešći problem u Oružanim snagama su ljudi koji imaju činove, a nemaju kvalifikacije za taj čin, Hranj je to naslijedio. Odozgo je došlo do ugroze prvog čovjeka Hrvatske vojske koji je iznimno profesionalan, ima sve kvalifikacije, i vojnik je i intelektualac. Nalazi se u nezavidnoj situaciji. Ako on bude žrtva ove krize, kao država izgubit ćemo kvalitetnog časnika.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare