Osjete li građani inflaciju? Obišli smo riječku tržnicu, evo kakve su cijene

Vijesti 11. sij 202220:36 0 komentara
Goran Kovacic/PIXSELL

Poluprazna tržnica u Rijeci. Bura je otjerala dobar dio i prodavača i kupaca. Roba, dakako, domaća.

Banana grobnička, mandarina iz Kastva. “Sve pod krevetom raste”, smije se prodavačica.

Malo smo pronjuškali. Cijene su u prosjeku 20-ak posto više nego lani.

“Neće narod kupovati. Nema para, nema”, žali se prodavačica.

“1.800 penzije, ali Bog daj odnekuda ima”, govori gospođa.

Cijene će rasti i u restoranima

S tržnice dio namirnica završava u konobi. Toploj. Divni miris, gosti siti. I cijene ugodne. Ali neće još dugo, priznaje i vlasnik.

VEZANA VIJEST

“Ako i podignemo cijene, na što ćemo biti prisiljeni, a ne znamo koliko će energenti kao generatori inflacije utjecati na sve to, to ćemo vidjeti, moramo se pripremiti, a kako se pripremiti, vidjet ćemo kad cijene porastu”, kaže nam Marino Anić, vlasnik konobe.

Cijena plina ići će gore i 3.700 kuna po kućanstvu, prognozira Mostovac Troskot. Ministar Ćorić, kaže, nije uopće svjestan trenutka na tržištu.

“Jedino s čime bi se ministar trebao baviti u ovome trenutku je razmišljenje o spuštanju cijene PDV-a i cijena trošarina, to je jedino što Vlada u ovom trenutku može napraviti kako bi spustila cijenu plina i kako bi kućanstvima pomogla u ovoj krizi”, rekao je Zvonimir Troskot.

Vlada još nije odlučila o mjerama

Vlada još nije odlučila ili glavni blagajnik bježi od odgovora.

VEZANA VIJEST

“U ovom trenutku ne bih konkretizirao, jučer ste čuli kolegu Ćorića, mi ćemo ne samno pratiti razvoj situacije nego vidjeti i koje mehanizme i da li i što imamo i na koji način djelovati pa ovisno o tome ćemo i komunicirati i poduzimati mjere”, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

“Jasno je da se tu nešto mora učiniti, trebalo je učiniti već prošle godine, nije bilo dovoljno krenuti u jednom pravcu zamrzavanaja cijena goriva, nego razmišljati i šire, dalje”, istaknuo je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Od goriva do krumpira. Ima zaista posla ta Vlada.

“A mi imamo Vladu? Nisam upoznat još, tko je premijer i predsjednik i tako dalje”, smije se jedan građanin. I ode kući kuhati ručak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!