Vladin poklon građanima uoči izbora, donosimo sve detalje

Vijesti 14. ožu 202410:14 1 komentar

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila VI. Paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena. U sklopu paketa su uredbe i odluke temeljem kojih će država i dalje subvencionirati cijena energenata (električna energija i plin) za kućanstva te poduzetništvo kako ne bi došlo do njihova povećanja. Nastavlja se i s pomoći umirovljenicima kako bi im se ublažile posljedice rasta troškova života te pomoć hrvatskim braniteljima.

Plenković je kazao da je su dva glavna cilja paketa zadržati nisku cijenu i zaštita od inflacije.

Električna energija za kućanstva

Produljuje se privremena mjera ograničenja cijena električne energije do 30. rujna ove godine te se cijena ne mijenja. Potrošnja električne energije na koju se neće plaćati povećana cijena od 50 postio ostaje do visine 3000 kilovatsati šestomjesečne potrošnje.

Vlada RH

Javni sektor

Za poduzetništvo, određuje se cijena radne energije do 250.000 kWh ukupne šestomjesečne potrošnje električne energije, dok se za razliku potrošene električne energije iznad 250.000 kWh šestomjesečne potrošnje za kupce iz kategorije poduzetništvo primjenjuje ugovorena cijena s opskrbljivačem električne energije. Cijena ostaje 62 eura po kilovatsatu.

Vlada RH

Ista cijena plina

Cijene plina ostat će također iste, najavio je Plenković, dodajući da će dati nadoknade HEP-u. Ne mijenja se ni cijena plina. Kupcima u kategoriji kućanstava subvencionira se trošak tako da se na računu koji opskrbljivač plinom isporučuje kupcu, neto iznos cijene za potrošnju energije umanji odnosno da se nadoknadi razlika između cijene 27,7 eura po megavatsatu i cijene utvrđene metodologijom. Kako su se cijene na tržištu stabilizirale oko 27,7 Eura/MWh, očekuje se da će iznos razlike biti bitno manji u odnosu na odluke koje su stabilizirale cijene iz 2022. i 2023. godine. Ako cijena bude manja od 27,7 Eura/MWh, neće se subvencionirati.

Cijena toplinske energije

Cijena ostaje ista i za toplinsku energiju za 159 tisuća korisnika centralnih sustava.

Vlada RH

Zaštita od inflacije

Ostaje ograničena cijena 30 osnovnih proizvoda.

Naknade za troškove energije

Vlada RH

Za pružatelj socijalne usluge

Vlada RH

Pomoć umirovljenicima

Odlukom o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, najkasnije u ožujku umirovljenicima s mirovinom do 320 eura isplatit će se 160, od 320 do 460 eura 120 eura, a od 460 do 600 eura 80 eura jednokratne naknade. Umirovljenici s mirovinom od 600 do 730 eura dobit će 60, a za one s mirovinom od 730 do 880 naknada će iznositi 50 eura. Mjera se odnosi na 830 tisuća umirovljenika.

Vlada RH

Dosadašnja pomoć umirovljenicima

Vlada RH

Održivost javnog prijevoza

Vlada RH

Nezaposleni branitelji

Nezaposlenim braniteljima iz Domovinskog rata, korisnicima prava u sustavu skrbi o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i sustavu socijalne skrbi, isplatit će se jednokratnih 100 eura.

Vlada RH

Nastavlja se mjera za studente

Vlada RH

Vrijednost paketa

Vlada RH

Nadoknada HEP-u

Najavio je i obeštećenje HEP-a koji je podnio veliki teret tijekom krize.

Odobrena je nadoknada razlike HEP-u za kupce kategorije poduzetništvo između ugovorene cijene i cijene obračunate kupcima za razdoblje 1. listopada 2022. – 31. ožujka 2023., u iznosu od 547,08 milijuna eura. Odobrenim iznosom izvršit će se prijeboj s dioničarskim zajmom od 400 milijuna eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare