Osude Miloradu Dodiku iz EU-a, pozivaju ga da se urazumi

Vijesti 30. ožu 202410:08 0 komentara
N1/F.Z.

Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini pridružila se u subotu kritikama na račun političkog vodstva bosanskih Srba zbog koraka ka donošenju zakona po kojemu bi Republika Srpska neovisno od države ubuduće provodila izbore za sve razine vlasti čime su prouzročili novu ozbiljnu političku krizu u zemlji.

Dan nakon što je američko veleposlanstvo u BiH-u oštro upozorilo kako čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik “sa svojim ulizicama” izravno krši Daytonski sporazum najavivši da će SAD na to reagirati, oglasili su se iz Delegacije EU-a u Sarajevu i također istaknuli kako su se u RS-u odlučili na protuustavno djelovanje.

“Žalimo što se rukovodstvo entiteta RS-a odlučilo za podizanje tenzija, uključujući predlaganje niza radnji koje narušavaju ustavni poredak BiH-a, funkcionalnost njenih institucija i temeljne slobode”, stoji u izjavi objavljenoj na društvenoj mreži X.

Vlastima u Banjoj Luci predvođenim Dodikom poručili su kako “još nije kasno” da se vrate za pregovarački stol. Podsjetili su na nedavnu odluku Europskog vijeća da dopusti otvaranje pristupnih pregovora s BiH-om te su istaknuli kako je to najbolji dokaz da dijalog a ne eskalacija napetosti daju rezultate.

Parlament RS-a je u petak na Dodikov poticaj ali uz protivljenje oporbe usvojio nacrt entitetskog izbornog zakona kršeći time ustav BiH-a.

Sam Dodik je najavio kako će taj zakon u konačnici stupiti na snagu ne povuče li visoki predstavnik Christian Schmidt svoju odluku o nametanju tehničkih izmjena izbornog zakona BiH-a.

“Dajte mi taj zakon i ja ću ga potpisati”, kazao je zastupnicima Dodik koji bi se u tom slučaju mogao suočiti s novom optužnicom za nepoštivanje odluka visokog predstavnika i za to dobiti do pet godina zatvora.

Jedan takav proces protiv njega već se vodi pred Sudom BiH-a po optužnici koja ga tereti da je svojim potpisima omogućio objavljivanje dva zakona što ih je prije toga poništio visoki predstavnik.

Nastavak suđenja Dodiku u tom je postupku zakazan za 3. travnja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!