Otkazi u Zagrebačkom Holdingu odgođeni do svibnja

Vijesti 14. velj 202215:05 0 komentara
Zeljko Lukunic/PIXSELL, Ilustracija

Otkazi radnicima u Zagrebačkom Holdingu neće, kako je prvotno planirano, biti podijeljeni do kraja veljače, nego najranije početkom svibnja.

Koliki će biti konačan višak radnika u Zagrebačkom Holdingu doznat će se na kraju savjetovanja, započetog krajem prosinca dopisom Uprave Holdinga sindikatima u kojem se utvrdilo da u toj tvrtki ima 544 radnika viška.

Broj otkaza trebao bi biti manji od najavljenog

Na pitanje koji je status savjetovanja, iz Holdinga su za Zagrebi.hr istaknuli da okončanje procesa očekuju do kraja ožujka. Potvrdili su i da broj radnika koji će naposljetku biti kolektivni višak nije definitivan.

VEZANE VIJESTI

“Broj radnika koji će zaista i otići iz Zagrebačkog Holdinga trebao bi biti manji od navedenog broja, ali će broj također ovisiti i o spremnosti radnika koji su višak da prihvate ponudu za rad na drugim poslovima”, kažu iz Holdinga, te dodaju da će broj ovisiti i o rezultatu socijalnog dijaloga sa sindikatima.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH) Baldo Kovačević tumači da novi rok trajanja savjetovanja znači da otkazi u Holdingu neće krenuti do početka svibnja, jer formalno, od završetka savjetovanja do otkaza treba proći 30 dana.

Otkaz će dobiti 300-400 ljudi?

Kovačević govori i kako bi se broj otkaza trebao spustiti “na oko 300, 400 radnika, jer će vjerojatno biti dosta onih koji imaju uvjete za mirovinu.

Mirjana Kaltak, predsjednica Sindikata Čistoće Zagreb, kazala je da sindikati imaju konkretna očekivanja od Uprave Holdinga.

VEZANE VIJESTI

“Mi očekujemo da oni izađu s prijedlogom organizacije i sistematizacije. S obzirom da bi se savjetovanje trebalo završiti 31. ožujka, očekujemo da bi to trebalo ako ne idući tjedan, onda tjedan iza toga”, istaknula je Kaltak.

U dijalogu sa sindikatima trebali bi se donijeti i dodatni kriteriji prema kojima bi se, nakon svega, utvrdio koji su radnici višak, prema dopisu od kraja prosinca, Uprava je utvrdila sve zakonom propisane kriterije, ali i jedan dodatan, prema kojemu se radniku oduzima jedan bod ako mu je unazad tri godine izrečeno pisano upozorenje zbog kršenje obveza iz radnoga odnosa.

No, predsjednik Nezavisnog sindikata radnika Zagrebparkinga Darko Kleinberger zatražio je da se upravo taj kriterij ukine.

“Proteklih godina, opomene su dobivali ljudi koji su smetali Bandićevoj ekipi i da je to bio način rješavanja nepodobnih, to moramo maknuti”, rekao je Kleinberger nakon sastanka početkom veljače.

Neće uputiti poziv za dobrovoljno davanje otkaza

Iz Holdinga dodaju i kako radnicima, s obzirom na produljenje postupka savjetovanja, neće uputiti poziv za dobrovoljno davanje otkaza.

“Radnici koji žele ustupiti svoje pravo, odnosno oni koji su spremni odreći se prioriteta za nastavak radnog odnosa na temelju utvrđenih kriterija, a u korist kolega koji imaju manje bodova, mogu se obratiti poslodavcu sa svojim zahtjevom. O prihvaćanju ove opcije odlučuje poslodavac”, kažu u Holdingu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!