Otvorena nova zgrada osječkog Centra za nestalu i zlostavljanu djecu

Vijesti 25. stu 202216:30 0 komentara
Davor Javorović/Pixsell

Nova zgrada osječkog Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, u čiju je izgradnju i opremanje iz europskih fondova uloženo nešto manje od 11 milijuna kuna, otvorena je u petak u osječkome prigradskom naselju Višnjevcu.

Novu zgradu otvorili su ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak te ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Ministar Piletić rekao je kako je taj projekt rezultat planiranja Vlade kroz Operativni program “Konkuretnost i kohezija”, koji je omogućio financiranje gradnje objekata koje nude izvaninstitucionalne socijalne usluge, ali isto tako i kroz Europski socijalni fond.

Istaknuo je kako ministarstvo već ima mnoge ugovore o pružanju izvanistitucijskih usluga s tim centrom, ocjenjujući kako je zgrada bitna, ali isto tako i ono što se pruža u toj zgradi – dom, savjetovanje, edukacija, poludnevni boravci i sigurnost za djecu u riziku.

“Očekujemo da će u idućem razdoblju Centar za čitav niz svojih aktivnosti i buduće projekte koristiti sredstva Europskoga socijalnog fonda”, rekao je Piletić.

Ministrica Tramišak rekla je kako živimo u vrlo izazovnim i turbulentnim vremenima, koja ostavljaju posljedice na sve nas, a najviše na djecu i mlade, zbog čega je vrlo važna psihosocijalna potpora.

VEZANA VIJEST

“Svjedočimo sve većem broju raznih oblika rizičnog ponašanja u obiteljima, nasilja je nažalost sve više, pa su pravovremeni odgovor i podrška društva u cijelosti, naročito ovakvih organizacija, iznimno važne, posebice u sinergiji s lokalnom samoupravom”, istaknula je Tramišak.

Podsjetila je kako nam europski fondovi u tome mogu znatno pomoći jer je u novome financijskom razdoblju osigurano 140 milijuna eura za nastavak potpore procesu deinstitucionalizacije i za takve projekte,

Voditelj Centra Tomislav Ramljak rekao je da su u novoj zgradi sada sve usluge koje taj centar pruža već 16 godina u području zaštite djece od zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja preko interneta.

Istaknuo je kako je aktivnostima tog centra svakodnevno obuhvaćeno više od 100 djece s kojom radi više od 20 stručnjaka, koji joj pomažu u učenju, pružaju psihosocijalnu i savjetodavnu potporu i djeci i roditeljima te organiziraju poludnevne boravke za djecu.

Ramljak je također istaknuo kako je jedan od najvažnijih problema s kojim se sada susreću zaštita djece na internetu jer je u posljednje dvije godine u Hrvatskoj broj kaznenih djela iskorištavanja djece za pornografiju povećan za 60 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!