Ovaj čovjek danas je ušetao na sud, a donedavno su ga pratili naoružani specijalci. Što se dogodilo?

Crna kronika 05. velj 202418:53 0 komentara
N1

Pratimo proces protiv optuženih policajaca i pripadnika krim-miljea kojima su odavali povjerljive informacije. Otkriveni su nakon što je razbijena SKY ECC komunikacija.

Iako je još donedavno na Županijski sud u Zagrebu dovezen u blindiranom vozilu Antiterorističke jedinice Lučko, poznatijoj kao “ghurka”, te uz pratnju do zuba naoružanih specijalaca, Kemal Rastoder, državljanin Crne Gore kojeg se povezuje s velikim krijumčarskim kanalima droge, danas je na nastavak suđenja stigao sam. Došetao je bez posebne pratnje. Specijalaca nije bilo ni u sudnici.

Doznajemo da je Rastoder nedavno pušten da se brani sa slobode jer je istekao maksimalni rok koji je mogao biti u istražnom zatvoru. Trenutno mu se sudi za krivotvorenje isprava u čemu je navodno sudjelovao zajedno s prvooptuženim bivšim policajcem Željkom Cigulom.

Detalji USKOK-ove optužnice

Prema optužnici hrvatskog USKOK-a Cigula i njegov kolega iz Policijske postaje Macelj davali su zainteresiranima, uglavnom državljanima Srbije, Crne Gore i BiH, u zamjenu za mito podatke o raspisanim potragama MUP-a, Schegenskog informacijskog sustava (SIS) i Interpola te omogućavali nezakonit boravak u EU.

Provjeravali su osobne podatke raznih osoba, a naknadno su s njihovim podacima izrađivane putovnice. Osim toga, optuženi policajci provjeravali su imaju li određene osobe zapreka za prelazak granice, odnosno traži li ih policija i jesu li za njima raspisane tjeralice.

Rastoder je do puštanja na slobodu smatran posebno opasnim, pa su ga do sudnice pratili specijalci. Zbog sumnje u povezanost s narko-lancima prema sigurnosnoj procjeni i sam je mogao biti žrtva napada. Protiv njega se vodi više procesa i u drugim zemljama.

Atentat na Kemala Rastodera

Inače, prema ranijem pisanju medija, Rastoder je u ljeto 2004. preživio atentat u Budvi kad je eksplodirala bomba podmetnuta pod njegov Mercedes. Tom su mu prilikom amputirane obje potkoljenice i lijeva podlaktica. Njegovo ime spominjalo se i u kontekstu s narkobosom Stjepanom Prnjatom, a nalazi se i na popisu crnogorske policije, kao i tamošnjih tajnih službi.

Povezuje ga se i sa skupinom koja je iz Južne Amerike organizirala transport veće količine opojne droge kokain u luku Roterdam i njen transport do belgijskog grada Arlon, gdje je u zajedničkoj akciji nadležnih državnih organa Srbije, Belgije, Nizozemske i Luksemburga nedavno zaplijenjeno ukupno 115 kilograma te droge.

Rastoderova povezanost s Cigulom otkrivena je dešifriranjem SKY ECC komunikacije. Iako je obrana tražila da se provjeri na koji je način USKOK došao do te komunikacije, odnosno kako se doznalo da se ona nalazi na serverima u Francuskoj i da se radi baš o Ciguli, Rastoderu i ostalim optuženima, sud je taj zahtjev odbio. Proces se nastavlja idući mjesec.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!