Ovo je najrjeđa putovnica na svijetu, a mogu ju dobiti samo odabrani

Vijesti 02. velj 202409:58 0 komentara
Pixabay

Suvereni malteški vojni red, poznat i kao Malteški vitezovi, nije samo vjerski katolički red s gotovo 1000 godina povijesti. Niti je to samo organizacija humanitarne pomoći s višemilijunskim proračunom, s operacijama koje uključuju izbjegličke kampove i programe pomoći u katastrofama u oko 120 zemalja diljem svijeta.

To je također suverena nacija, sa statusom promatrača Ujedinjenih naroda i vlastitim ustavom, ali bez teritorija. Izdaje registarske pločice za automobile, no bez cesta po kojima bi ih vozili, i vlastite pečate, valutu i putovnice, piše CNN.

Vitezovi su nastali kao viteški red u Jeruzalemu oko 1099. godine, a španjolski kralj im je 1530. darovao malteški arhipelag. Napoleon Bonaparte istjerao je vitezove s Malte u francuskoj invaziji 1798., a ovih dana sjedište Reda je u Rimu. Daniel de Petri Testaferrata, predsjednik Reda sa sjedištem na Malti, kaže za CNN da samo oko 100 od 13 500 vitezova, dama i kapelana sada raspršenih diljem svijeta živi u malteškom arhipelagu.

Prve putovnice izdao je Malteški red 1300-ih kada su njegovi diplomati putovali u druge države s dokumentima koji potvrđuju njihovu ulogu veleposlanika. Nakon Drugog svjetskog rata uporaba diplomatske putovnice poprima karakteristike putovnica koje se koriste u drugim zemljama. Danas je u opticaju samo oko 500 diplomatskih putovnica – što je čini najrjeđom putovnicom na svijetu.

Putovnica je rezervirana za članove Suverenog vijeća i voditelje diplomatskih misija i njihove obitelji. Ukrašena je zlatnim slovima na kojima stoji naziv organizacije na francuskom, “Ordre Souverain Militaire de Malte”, i grb.

“Red daje putovnice članovima njihove vlade za vrijeme trajanja njihovog mandata”, kaže de Petri Testaferrata. Putovnice velikih majstora vrijede najduže jer se biraju na 10 godina, mogu služiti dva mandata i moraju otići u mirovinu do 85. godine. Druge putovnice vrijede četiri godine i koriste se samo za diplomatske misije. Putovnice imaju 44 stranice s vodenim žigom malteškog križa bez mnogo druge pompe – bez slika ili navodnika.

Prema De Petri Testaferrata, dvije trećine članica Schengena priznaje diplomatsku putovnicu, a Red blisko surađuje s mnogim zemljama koje nemaju formalne diplomatske odnose, poput Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!