Ovo su nove cijene goriva

Vijesti 08. ožu 202206:56
Izvor: N1

Od danas je skuplje gorivo.

Nova cijena običnog dizela sada iznosi 12.51 kuna, a dizela Class Plus 13.56 kuna. Običan benzin, odnosno Eurosuper 95 sada košta 12.18 kuna, dok Eurosuper 100 stoji 13.11 kuna.

Vlada smanjila trošarine, fiksirala maržu trgovaca

Podsjetimo, vlada je donijela odluku kojom fiksira maržu trgovaca naftnih derivata i privremeno smanjuje trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo kako bi ublažila rast cijena, rekao je premijer Andrej Plenković u uvodu sjednice vlade.

“Fiksiranje cijene moglo bi dovesti do zatvaranja nekih benzinskih postaja”

Ako bi se išlo s produljenjem fiksiranja maloprodajne cijene, mnogi distributeri na tržištu suočili bi se sa situacijom da posluju s gubitkom, što bi posljedično moglo dovesti i do zatvaranja nekih benzinskih postaja, dodao je.

“Kako bismo izbjegli takvu situaciju (…) omogućit ćemo njihovo daljnje poslovanje uz fiksiranje ukupne marže za dizelsko gorivo i benzinsko gorivo na 0.75 kuna po litri i 0.50 kn po litri za plavi dizel”, rekao je Plenković.

Trošarine i marže vrijedit će 90 dana

Uz to, kako je dodao, izmjenama Uredbe o trošarinama država će na rok od 90 dana smanjiti iznose trošarina na dizelsko i benzinsko gorivo, i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva.

“Na taj način želimo doprinijeti smanjenju cjenovnog udara na naše građane, a to će prema našim izračunima doći do smanjenja prihoda državnog proračuna od trošarine na energente preko 150 milijuna kuna”, rekao je Plenković

Prema vladinim procjenama, novim mjerama rast cijene po litri goriva, bilo dizelskog bilo benzinskog, koji bi po realnim tržišnim kretanjima iznosio oko dvije kune, uspjet će se zadržati na porastu u rasponu od 80 lipa do 1.20 kuna.

Komentari

Vaš komentar