Ovo su sve afere Gabrijele Žalac

Vijesti 10. stu 202114:19 > 15:113 komentara
Izvor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Bivša HDZ-ova ministrica Gabrijela Žalac, u srijedu uhićena po nalogu Europskog javnog tužitelja, iz vlade je otišla u srpnju 2019. zbog brojnih afera koje su je pratile tijekom mandata, a u međuvremenu se našla i pod Uskokovom istragom zajedno s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac.

Žalac je s dužnosti ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije na koju je imenovana 19. listopada 2016. razriješena 19. srpnja 2019. u sklopu rekonstrukcije vlade iz koje su tada izašli i Tomislav Tolušić te Nada Murganić.

VEZANE VIJESTI

No, njezin pad počeo je početkom 2019., kada su joj se zaredale afere – najprije je u ožujku bez važeće vozačke dozvole izazvala prometnu nesreću u kojoj je ozlijeđena desetogodišnja djevojčica, a potom su mediji otkrili aferu “Mercedes”.

Luksuzno vozilo Mercedes E klase zagrebačkih registarskih oznaka u vlasništvu tvrtke za najam luksuznih vozila Star rent-a-car šibenskog poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja dulje je vrijeme stajalo u dvorištu njezine kuće u Vinkovcima. Tada je izjavila da je to automobil njenih roditelja i da ne razumije zašto se digla tolika prašina te da će automobil koji bude u njenom vlasništvu prijaviti u imovinsku karticu.

Mediji su potom otkrili da je Žalac vrijedan posao dodijelila tvrtki s jednim zaposlenim, a krajem kolovoza 2020. ponovno se našla pod lupom javnosti zbog uključenosti u aferu elektrane jer je navodno poticala Josipu Rimac da njenom bratu ‘sredi’ državni ispit.

Uskok je u travnju ove godine treći put proširio istragu protiv Žalac, te bivše državne tajnice i nekadašnje kninske gradonačelnice Josipe Rimac i još šestero osumnjičenika zbog primanja i davanja mita, trgovanja utjecajem i zloporabe položaja i ovlasti.

Donoseći detalje Uskokove istrage mediji su u svibnju ove godine objavili da su Rimac i Žalac “pritiskale” ministre i bankare za državni kredit poduzetniku Milenku Bašiću.

Bivša ministrica i aktualna članica predsjedništva HDZ-a po pisanju medija od kraja kolovoza prošle godine trebala je dobiti mjesto u nekoj državnoj agenciji, ali je njezina politička karijera završena nakon Uskokove istrage.

Mediji su pisali i da je u veljači ove godine otvorila je svoju tvrtku za EU konzalting, a od Vinkovaca dobila potporu za pokretanje posla i ured u Poduzetničkom inkubatoru.

U novoj aferi Softver policija ju je u srijedu uhitila po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja u RH, zajedno s ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislavom Petricem te još dvije osobe.

Sumnjiče ih, kako je priopćeno, da su počinile kaznena djela u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU te u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), vezano uz postupke javne nabave informatičkog sustava.

Riječ je o sumnjivom poslu izrade softvera koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije u vrijeme dok mu je na čelu bila Gabrijela Žalac dodijelilo tvrtki Ampelos.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar