Pala potrošnja u Hrvatskoj

Vijesti 30. sij 202313:19 0 komentara
N1/ILUSTRACIJA

U Hrvatskoj je u prosincu prošle godine potrošnja u maloprodaji realno pala za 0,8 posto na godišnjoj razini, što ukazuje na usporavanje rasta gospodarstva u posljednjem lanjskom tromjesečju.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u ponedjeljak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u prosincu pala 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, a po istoj stopi pala je i na godišnjoj razini.

U prosincu je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 1,7 posto na godišnjoj razini, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, pao za 3,5 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U cijeloj prošloj godini promet od trgovine na malo realno je porastao 2,1 posto.

Daljnje usporavanje rasta gospodarstva

Pad potrošnje i industrijske proizvodnje u prosincu ukazuje na daljnje usporavanje rasta gospodarstva u četvrtom tromjesečju prošle godine.

U trećem lanjskom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) porastao je 5,2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

To je bio već šesti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize, no to je bio sporiji rast nego u drugom lanjskom tromjesečju, kada je BDP porastao 8,7 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!