Paus: HDZ voli prikazivati da je nešto dao Istri, nije ni ipsilon ni bolnicu

Vijesti 14. tra 202312:32 0 komentara
N1

O izmjenama izbornog zakonodavstva, predizbornim kombinacijama, sudbini Uljanika, HDZ-ovim zaslugama za infrastrukturne projekte u Istri i ostalim temama u Novom danu govorio je Dalibor Paus, predsjednik IDS-a i načelnik Općine Barban.

Zbog nedavnog ukidanja Zakona o izbornim jedinicama od strane Ustavnog suda, IDS je iznio prijedlog prekrajanja, ali s minimalnim promjenama u osmoj izbornoj jedinici u kojoj je Istarska županija.

“Željeli smo naglasiti da sada nema dovoljno vremena za kvalitetne izmjene izbornog zakonodavstva. Trinaest godina nitko ništa nije poduzeo. Sam Zakon o izbornim jedinicama stigne se izmijeniti no izborno zakonodavstvo podrazumijeva i Zakon o izborima i smatram da treba ispoštovati parametre koje je Ustavni sud zadao, za to nema dovoljno vremena i treba puno širi konsenzus i stručne i političke javnosti. Kakvo god bilo rješenje, HDZ će ga, vjerujem, sam donijeti”, rekao je Dalibor Paus.

On navodi da su ponudili prijelazno rješenje.

“Potrebno je uključiti i stručnu i cjelokupu javnost, svakako će stranka imati subjektivno rješenje. Nama je osnovno načelo da ne možemo imati premali broj izbornih jedinica, izgubit ćemo zastupljenost svakog kraja Hrvatske. Smatramo da će preveliko grupiranje otuđiti glasača od njegovog predstavnika u Saboru, deset ili više jedinica je dobro rješenje. Mislim da bi broj glasova koji osvojite dao broj mandata, mislim da bi IDS i s manje jedinica osvojio mandate, ne bi možda kad bi sve bila jedna izborna jedinica.

S nezavisnima, birači dobivaju “mačka u vreći”

“Mislim da smo mi u našoj povijesti najkonzistentnija stranka što se tiče koalicijskog potencijala. Kroz povijest smo surađivali s velikim brojem stranaka, nikada s desnicom. To se sigurno neće dogoditi ni u budućnosti. Mislim da bi okrupnjavanje dva bloka na ljevici bilo dobro za demokraciju u Hrvatskoj, mislim da su realna dva bloka. Vidjet ćemo hoće li se Možemo! i SDP dogovoriti”, kazao je.

Jedna od senzacija prošlih lokalnih izbora bio je Filip Zoričić, oduzeo je IDS-u Pulu. Na pitanje kako su u dvije godine u stranci, popravljali uzroke poraza Paus kaže:

“Dvije godine od lokalnih izbora, IDS se konsolidirao. Mi smo dobili 42% u Istarskoj županiji, imamo apsolutnu većinu u Županijskoj skupštini, nismo izgubili povjerenje birača. Što se tiče nezavisnih, to je treći put u RH da se u režiji gospodina Relkovića pokušava ući u parlament. Prvi put s Mostom, pa Strankom s imenom i prezimenom pa sad sa županom Jelićem. Agenda je uvijek ista – okupimo sve tzv. nezavisne gradonačelnike i načelnike, iako, oko te nezavisnosti bi se dalo pričati. Mislim da će ta opcija polučiti nekakav rezultat, ali ne u onoj mjeri u kojoj oni to očekuju. Birači s njima dobivaju mačka u vreći. Nezavisni kandidati na lokalnoj razini preuzeli su mjesta koje smo mi na lokalnim izgubili. Meni nije jasno od čega su oni nezavisni, mislim da je poštenije ići kao stranački kandidat pa se zna točno s kojom ideologijom dolazite i kakva vam je ambicija. Loše ćemo funkcionirati budemo li se rasuli na nezavisne kandidate”, kazao je.

Paus se osvrnuo i na odnos sa županom Borisom Miletićem koji tvrdi da je iz stranke izašao jer ne nije pristao raditi što drugi hoće…

“Sa Županom Miletićem dobro funkcioniramo, u tehničkoj suradnji provodimo programe. Izašao je iz IDS-a ali vrijednosno nije daleko od nas. Mislim da će se nastaviti u ovom tonu, osim ako ne bude išlo u onom smjeru kako smo obećali biračima”, rekao je.

Istrijani su platili i preplatili Ipsilon

Ministar Oleg Butković nedavno je bio u Puli i rekao da u Istri nije lako biti HDZ-ovac, ali da će to djelima demantirati, tu su infrastrukturni projekti, kaže da je ipsilon zaustavljen kad su SDP i IDS bili na vlasti. Paus je govorio o zaslugama HDZ-ove Vlade na projekte koji su dovršeni ili kreću u Istri.

“Mislim da je to politički marketing. HDZ je nastavio projekt opće bolnice koje smo mi započeli još 2000-tih godine. Sjetimo se potpisivanje ugovora Ivana Jakovčića s predsjednicom Vlade, Jadrankom Kosor. HDZ voli prikazivati da je nešto dao Istri. Mislim da je Istra, što se tiče financija, jako puno dala Vladi odnosno Hrvatskoj. Znamo gdje je najveći prihod od turizma, koja je najrazvijenija regija i otkud se najviše puni proračun. Možemo samo reći da je nešto korektniji odnos sadašnje Vlade prema Istri nego što je bio prije, ali sve su to projekti koji su prije započeli. Primjerice, Ipsilon se gradi iz kreditnih sredstava koncesionara, istarski građani jako dugo i skupo plaćaju cestarine. Ukinuta je mostarina prema Krku, ali nije ukinuta tunelarina za Istru. Plaćamo po kilometru 92% skuplju cestarinu na ipsilonu nego na Autocesti Zagreb – Rijeka. Mi smo platili i preplatili Ipsilon. Nije nam nitko dao ni ipsilon ni Opću bolnicu.

Nadamo se da će češki investitor dati ponudu Uljaniku

Mijenja se model prodaje Uljanika. Umjesto čekanja na ponude, organizirat će se dražba. Paus ne vidi odgovornost IDS-a za cijelu situaciju s Ujanikom.

“Nadam se da šansa nije propuštena i da će vjerovnici prihvatiti da se ide na javnu dražbu, a ne na javni natječaj. Nadam se da će češki investitor dati ponudu koju je dao krajem prošle godine. U kontekstu spašavanja Uljanika, grad i županija nemaju nikakav utjecaj na poslovnu politiku Uljanika. Kao lokalna politika mi jesmo reprezentanti. Uljanik je važan dio gospodarstva Pule i svi mi smo imali nekog tko radi u Uljaniku. Taj opravdani bijes radnika kanaliziran je prema lokalnoj vlasti, ali ona nije imala utjecaj. Država je vlasnik više od 40%, najveći je vjerovnik i može donijeti odluku. Nadam se da će popraviti greške krivih odluka.

ZDS je trebalo zabraniti

Najavljene su konačno izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koje uključuju visoke novčane kazne za pozdrav „Za dom spremni”. Paus smatra da je trebalo ići korak dalje.

“Mislimo da ovo nije konačno rješenje. Korak je naprijed. Pozdravljamo prekršajne izmjene. Mi se nismo jasno kao država odredili prema tom razdoblju povijesti i prema samom pokliču. Naše Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću, nije se suočilo s prošlošću. Dali su, kako kažu Zagorci, rješenje “nit vrit ni mimo”. Mislim da je trebalo ići izmjenu Kaznenog zakona. Smatramo da treba ići u zabranu tog pozdrava”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!