Pavković: Zagreb je neuspješan grad koji je izgubio svrhu

Vijesti 15. velj 202114:13 > 14:58 0 komentara
Marina Pavković
N1

Marina Pavković, osnivačica volonterske zajednice nestranačkih stručnjaka i znanstvenika Obnovimo Zagreb te nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba, gostovala je i N1 Studiju uživo gdje je iznijela razloge svoje kandidature kao i probleme koje vidi s obnovom grada.

“Počeli smo kao stručna platforma. U Zagrebu se radi sve krivo, ne radi se kompletna urbana obnova. Kao ekipa stručnjaka različitih područja prije osam mjeseci smo počeli raditi. Vidjeli smo da naša znanja ne zanimaju nijednu stranku, no nije bilo potrebnih zahvata u zakonu, na terenu, i shvatili smo da ako želimo da građani dobiju sve potrebne usluge, moramo pokušati našu stručnost pretvoriti u političku aktivnost”, objasnila je Marina Pavković i dodala:

VEZANE VIJESTI

“Zar zaista mislite da je Zagreb u formi da ima sustavu metropole? Zagreb je zapuštena sredina koja 20 godina radi samo efemerne zahvate. Ne bavimo se protupotresnom obnovom, nego trostrukom obnovom Zagreba – u društvenom smislu obnovom javnog prostora, u prostornom smislu da se Zagreb obnovi urbanistički jer GUP je mrtvo slovo na papiru koje se zloupotrebljava, i ekonomska obnova – Zagrebu treba vratiti svrhu.”

Neke političke opcije smatraju da obnovi Zagreba pristupaju prestručno, no Pavković ističe da samo znaju raditi svoj posao.

“Zagrebom već dvadesetak godina vladaju iste okoštale strukture. Oni imaju plitke bazene vlastitih stručnjaka i teško nalaze one koje mogu kandidirati. No, unatoč tome smatraju da je njihovo pravo nametnuti kandidate kao isključive takmace. No, 50% ljudi sjedi kući, a stranke se izmjenjuju. Mi smo neuspješan grad koji je izgubio svrhu. Prostorno i vrijednosno je zapušten. Već mjesecima slušamo političke izlike vezane uz potres, cijepljenje… Čitava nacija je taoc okoštalih političkih struktura koje vječno ruše protokole koje sami nametnu i sad slušamo pet minuta pravdanja zašto je član jedne stranke dao preko reda cjepivo članu druge stranke”, rekla je referirajući se na cijepljenje bivšeg ministra financija Slavka Linića kod Zvonimira Šostara u NZJZ-u dr. Andrija Štampar.

Dvije godine u Holdingu

Pavković je istaknula da im nije cilj ući u Skupštinu: “Radila sam u Holdingu dvije godine, bila sam direktorica Velesajma, jako dobro znam kako te strukture funkcioniraju. Nije nam cilj ući u Skupštinu bez rješenja problema grada. Naš pristup Zagrebu i pristup stranaka koje smo slušali, bitno je različit. Oni se pletu u nabrajanju brojki koje ne nude rješenje.”

Objašnjava da iz Holdinga nije otiša zbog direktnog sukoba s Milanom Bandićem: “Došla sam smanjiti gubitke Velesajma, on je bio doveden do nule. Kad sam vidjela da mi je onemogućeno i da nikome osim mene nije stalo do toga da Velesajam prestane biti gubitaš, dala sam sporazumni otkaz. Na radna mjesta dolazim na osnovu znanja. Da sam imala pravo što sam dala otkaz, dokaz je Zagrebački Manhattan jer očito zato nisam dobila priliku Velesajam pretvoriti u uspješno poduzeće.”

Suradnja s drugim političkim opcijama

Komentirajući eventualnu suradnju s drugim političkim opcija, kaže: “Ideološki nismo opterećeni, no činjenica je da su se u Zagrebu zadnje četiri godine jako profilirale svježe stranke, nastale na građanskom aktivizmu. Mi nismo građanski nego stručni aktivisti. Jako su nam bliske progresivne stranke. U starim političkim strankama ne vidimo te aktere.

Posljednje četiri godine Zagreb je taoc koalicije Bandića i HDZ-a. Nema tog alibija, opravdanja, zbog kojeg bismo mi s te dvije stranke koalirali. Ako netko 4 godine, uklučujući potres, izglasava štetne zakone i dovodi Zagreb u proračunski deficit, ne možete očekivati da stručna platforma podrži te dvije stranke. No, nisam zadovoljna ni sa SDP-om koji je pokazao da nisu u stanju iskoračiti, obratiti se stručnoj platformi i reći – imamo problem, možete li nam ga pomoć riješiti.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!