Pavle Kalinić: Hrvatska nije u stanju sama kontrolirati granicu

Bivši pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić, komentirao je žestoki sukob između Hamasa i Izraela, kao i uvođenje kontrola na slovenskim granicama s Hrvatskom.

Broj žrtava raste iz dana u dan, kao i tenzije diljem arapskom svijeta. Posebno se to moglo osjetiti nakon napada na bolnicu Al-Ahli u kojoj je poginulo između 300 i 500 ljudi.

“Stvar je vrlo jednostavna, više zemalja ima satelitske snimke kojima se može utvrditi tko je kriv. Čak je šef kabineta Benjamina Netanyahua rekao da se u toj bolnici skriva Hamas i da će biti napadnuta. Kasnije je ta snimka izbrisana. Naravno da jedni druge optužuju. Nemamo dovoljno informacija da bismo donijeli zaključke, ali 2014. smo imali napad na školu u kojoj je Izrael tvrdio da ne stoji iza njega pa se istragom Ujedinjenih naroda utvrdilo da je”, kazao je Kalinić i nastavio:

“Mi smo za vrijeme Domovinskog rata bili optuženi za prekomjerno granatiranje Knina i kad to idete usporediti s ovime što se događa u Gazi, to je neusporedivo. Ali, očito međunarodno pravo i zakoni ne vrijede jednako za sve.”

Moglo bi biti i gore za Gazu i njene stanovnike kad krene izraelska kopnena ofenziva, ali ona je još uvijek “na čekanju”.

“Sve ovo počelo je osnivanjem Izraela 1948., jedan dan prije nego što je mandat prešao s Velike Britanije na Ujedinjene narode, koji su se pokazali maksimalno nesposobni riješiti ovaj problem. Ono što se uvijek govorilo jest da s bajunetom možeš raditi što god hoćeš, ali na njoj ne možeš sjediti. Ovo je prilika za Izrael da iz zatvora oslobodi Marwana Barghoutija, zamjenika Jasera Arafata, koji je osuđen na nekoliko doživotnih kazni zbog organiziranja prve dvije Intifade. On je posljednja šansa za spas Fataha.”

“S ovim posljednjim Hamasovim napadom, može se reći da je taj plan propao. Također, što se napada tiče, ne vjerujem da nisu postojale informacije o njemu”, smatra Kalinić i potom se osvrće na izraelskog premijera:

“Mislim da je Netanyahu jako podijelio Izrael i da je njegovo vrijeme prošlo. Zato smatram da bi na odlasku trebao pustiti Barghoutija iz zatvora i stvoriti temelje za mirno rješenje i kreiranje države Palestine.”

U svemu, ciljeve ima i Hamas, zato se odlučilo krenuti u onako brutalan i krvavi napad. Bilo je jasno da će odgovor na njega biti žestok.

“Pitanje je koliko je premrežen sa stranim obavještajnim službama. Zato, priča da Izraelci nisu znali za napad, ne vjerujem u to. Mislim da su presposobni. Kako su mogli dozvoliti da Hamas drži kibuce deset sati? Gdje je bila izraelska vojska? Ne vjerujem u to.”

Kalinić, kao i mnogi drugi, vjeruje da se napadom željelo spriječiti potpisivanje diplomatskih sporazuma između Izraela i Saudijske Arabije.

“Zaustavljen je taj sporazum, ali i demonstracije u Izraelu, koje su se održavale svakog tjedna. Po meni, jedino rješenje je dobiti dvije države, ali ne kroz granice iz 1967. jer je to premali prostor za Palestince. No, za dugoročni mir moraju biti uključeni svi – Rusi, Amerikanci, Kinezi, Indijci.”

Nažalost, već u samim počecima ovog sukoba moglo se vidjeti da je Europa direktno pogođena posljedicama. Svjedočili smo pojedinačnim ubojstvima ekstremista i već dobili odgovor na to kroz zatvaranje granica. Tako je ona na granici Slovenije i Hrvatske odsad pod posebnim nadzorom.

“Sad vidimo da nije istina govoriti o Europi kao sigurnom okruženju jer ona to nije. Pogledajte kolike granice ima Hrvatska. Nije ih u stanju sama kontrolirati. Za mene je ovo očekivano, ne samo od strane Slovenije nego i drugih. Pokušavaju spriječiti prolaz migranata, među kojima mogu biti infiltrirane skupine koje nisu zainteresirane za rad i bolji život nego izazivanje nereda. No, sve ovo je samo pokušaj prikazivanja da se nešto radi. U Londonu su izvedeni napadi ljudi koji su već treća generacija tamo. Trenutno mi Europska unija izgleda jednako loše kao Jugoslavija 1990.”, zaključio je Pavle Kalinić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.