Penava pozvao Plenkovića da podnese ostavku zbog zatvaranja sisačke rafinerije

Vijesti 08. lis 202214:56 0 komentara
N1

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava izjavio je u subotu da je nedavna službena objava Uprave INA-e potvrdila da su premijer Andrej Plenković i njegova Vlada odobrili zatvaranje rafinerije u Sisku te pozvao premijera da se zbog toga ispriča građanima i podnese ostavku.

Na konferenciji za novinare Penava je ocijenio da je zatvaranje rafinerije bila katastrofalna odluka kojom je Sisak prestao biti industrijski grad i kojom je Hrvatska izgubila važan energetski i strateški pogon za preradu sirove nafte.

Upravo se u ovoj energetskoj krizi pokazuje kakva je štetnost i kratkovidnost hrvatskih političara i Vlade koja je dala zatvoriti pogone za preradu sirove nafte u Sisku i dala “zeleno svijetlo” da se hrvatska nafta, hrvatskim naftovodom, prevozi u mađarske rafinerije, ustvrdio je Penava.

VEZANE VIJESTI

Premijera Plenkovića pozvao je da bude politički odgovoran prema hrvatskom narodu te učini ono što je jedino moguće – da se ispriča građanima te da podnese ostavku na dužnost predsjednika hrvatske Vlade. Da je imalo političke kulture u središnjici HDZ-a, već bi sazvali Nacionalno vijeće stranke, donijeli odluku o ostavci cijele Vlade i novim izborima, rekao je Penava.

Izgubili su osjećaj za državotvorne i nacionalne interese, njima je domoljublje samo prazna fraza, a odgovornost strana riječ, ocijenio je predsjednik Domovinskog pokreta.

Penava smatra da je odluka o zatvaranju sisačke rafinerije pokazala da je INA prestala biti ozbiljna naftna kompanija te da se pretvorila u maloprodaju naftnih prerađevina i lanac benzinskih postaja, iako je 2004. godine vrijedila više od MOL-a te posjedovala vlastita naftna polja u Siriji i Sibiru.

INA je najbolji primjer grijeha struktura, grijeha hrvatske politike i Vlada te istovremeno pečat nesposobnosti hrvatske politike i izgubljenog domovinskog duha. Državotvorna politika nikad ne bi dovela do toga da se ispusti iz ruku upravljanje strateškim resursima, kao što su naftna industrija i energetska politika, istaknuo je Penava.

Na pitanje da komentira optužbe iz Srbije da je Hrvatska odgovorna za obustavu opskrbe naftom Srbiji, Penava je odgovorio da su se takve izjave od srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića mogle i očekivati, ali mu je žao što srpski narod bira takve predstavnike, kojima je Hrvatska glavni krivac za sve.

Hrvatska svojom odlukom pripada savezima kao što su NATO i EU, gdje moramo imati neke zajedničke stavove. Vučić i njegov narod moraju odlučiti žele li pripadati tome svijetu, ili nekom drugom svijetu, rekao je Penava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!