Pesticid posebno štetan za djecu otkriven u voću iz Turske

Vijesti 27. sij 202314:01 1 komentar
Pexels

U popularnom voću koje se uvozilo iz Turske otkrivena je prisutnost zabranjenog i štetnog pesticida klorpirifos metila.

Kako su izvijestili iz europskog centra za brzo uzbunjivanje u prometu hranom, limun iz Turske onečišćen zabranjenim insekticidom okriven je na bugarskoj granici, a trebao je biti uvezen i u Hrvatsku.

Kontrolom graničnih službi utvrđena je prisutnost zabranjenog pesticida te je cijela pošiljka, srećom, vraćena natrag u Tursku.

Zemlja prijave je Bugarska, a informacija se odnosi na Bugarsku i Hrvatsku, navode u europskom centru. Nedavno se slična situacija dogodila i sa svježim šljivama podrijetlom iz Makedonije, prenosi Danica.

U EU su već četiri godine zabranjene aktivne tvari klorpirifos i klorpirifos-metil. No, u mnogim zemljama izvan EU-a taj iznimno učinkovit insekticid i dalje se legalno koristi.

Stručnjaci su nakon brojnih istraživanja zaključili kako postoji zabrinutost vezana uz ljudsko zdravlje, posebno zbog mogućih neurotoksičnih učinaka. Pesticid se povezuje s poremećajima u razvoju mozga i hormonskoga sustava kod djece, autizmom, zaostajanjem u rastu, smanjenom inteligencijom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare