Petek: 100 tisuća građana u Zagrebu nemaju spoj na gradski vodovod

Vijesti 29. stu 202211:25 1 komentar
N1

U N1 Studiju uživo gostovao je skupštinski zastupnik koji je komentirao najavu poskupljenja vode i vodovodnih usluga u Gradu Zagrebu.

Petek vjeruje da što se Holdinga tiče neće  doći do drugih poskupljenja no napominje kako Grad ima i drugih poduzeća koja sami određuju cijenu usluge.

“Naprimjer ZET gdje možemo očekivati poskupljenja. Gradonačelnik se eto složio s time da se ide s djelomičnom korekscijom cijena”, kaže Petek i ističe da mu je neobično da se radi o vodi.

“Voda je jedan resurs”, objašnjava, “koji je gradonačelnik, kao aktivist puno pratio i radio studije o tome. Mi znamo da je cijena vode u Zagrebu jako visoka istovremeno imamo velike gubitke na električnoj energiji zbog pumpanja vode koja se onda gubi u poroznim cijevima”.

Napominje kako se u posljednjih 18 mjeseci nisu dogodile dvije važne stvari.

“Jedna je da prije poskupljenja da se naprave uštede na crpljenju vode, poput izgradnje solarnih elektrana koje bi opskbljivale pumpe za vodu. Gradonačelnik spominje veliku investiciju od dvije milijarde kuna. Taj natječaj je otvoren, ali ja sam dobio pisani odgovor da Grad Zagreb neće biti spreman se javiti na taj natječaj još najmanje godinu dana za novac koji je nasušno potreban vodovodu i kanalizaciji”, kaže Petek.

Gradski zastupnik kaže kako mu objašnjenje da nije bilo alternative ovom poskupljenju smatra promašenim.

“Vodovod i odvodnja su donijeli plan za slljedeću godinu u kojem se jasno vidi da nema velikih ulaganja. Mi imamo 100 tisuća građana u metropoli koji nemaju spoj na gradski vodovod i kanalizaciju. Tu je potrebno više od dvije milijarde kuna da bi oni ostvarili svoja osnovna ljudska prava”, kaže Petek i dodaje da se nisu razmatrali ni projekti da se ide u moderan pristup mijenjanja cijevi.

VEZANA VIJEST

Dodaje kako će razliku između vode koju crpimo i one koje dođu do korisnika morati platiti ViO.

Smatra kako poskupljenja krajnjim korisnicima nije bilo potrebno, već da su se uštede mogle napraviti na druge načine.

Komentirao je i aferu oko izgradnje Pročistača i napominje kako bi grad trebao iskoristii sve pravne mogućnosti da taj natječaj, kojeg je nekad Tomašević nazivao megaaferom, nekako poništi.

Rekao je i kako se o poskupljenju vode ne govori u Gradskoj skupštini nego odluku donosi jedino izvršna vlast, odnosno gradonačelnik Tomašević.

“Ja bi glasao protiv, a u SDP-u o tome nismo raspravlji”, rekao je Petek.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare