Petek: Nove vrećice za otpad do 1. listopada

Vijesti 02. kol 202210:26 > 11:21
N1

Zastupnik SDP-a u Skupštini Grada Zagreba Renato Petek gostovao je u Novom danu gdje je komentirao nove odluke oko mjere roditelj-odgojitelj, ljetne radove u Zagrebu, razvrstavanje otpada, ali i dosadašnji mandat gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Mjera roditelj-odgojitelj zasad je nešto izmijenjena, no od nje se ne odustaje dugoročno. Ona sad ide u javno savjetovanje u kojem mogu sudjelovati svi građani, a potom će se o njoj odlučivati na razini Skupštine, objasnio je Renato Petek.

VEZANE VIJESTI

“Gradonačelnik je odmah nakon packe suda zbog prvog prijedloga najavio nove izmjene odluke i sad je ona planirana za jesen. Raspisano je javno savjetovanje na 30 dana u kojem svi mogu sudjelovati, a onda će se odlučivati na razini Skupštine. Ukazivali smo ranije da se trebalo pažljivije odnositi prema korisnicima i osigurati kompenzacijske mjere, a na to je ukazao i sud. Tražili smo izvješće gradonačelnika da vidimo koliko je povećan broj upisa djece u vrtić. Što je sa socijalnim mjerama i zapošljavanjem tih osoba koje koriste mjeru? Vidljivo je da kompenzacijske mjere nisu bile spremne, nadam se da će sad biti spremne”, rekao je Petek.

Istaknuo je da rokova za kompenzacijske mjere još nema, ali i da je SDP prije odluke obeća organizirati okrugli stol na tu temu. “Većina političara je bila za promjenu te mjere, ali mora postojati izlaz da se zbrinu sva djeca”, dodao je.

Građani koji žele sudjelovati u javnoj raspravi o nacrtu prijedloga Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja, mogu tu učiniti putem obrasca na ovom linku, koji potom pošalju na mail adresu [email protected], najkasnije do 28. kolovoza 2022.

“Imamo trend pada odvojenog otpada, to je zabrinjavajuće”

Petek je napomenuo da su radovi po gradu uobičajeni za ljetne mjesece, ali i da je suradnja s Vladom zadovoljavajuća:

VEZANE VIJESTI

“Nije loša suradnja, redovno komuniciraju, gradonačelnik je rekao da je zadovoljan s ministrima. Osim što se obnove tiče, nema velikih pomaka. Što se tiče obrazovanja, grad je aplicirao za nove vrtiće, više od 20 objekata u sljedeće dvije godine. Glede gospodarenja otpadom Grad će uskoro aplicirati za sortirnicu. Vjerujem da će se naš bivši kolega Filipović zalagati da se pomogne gradu. Imamo trend pada odvojenog otpada, to je zabrinjavajuće.”

Govoreći o problemu otpada u Zagrebu istaknuo je: “Možemo se snaći, koristiti papir ili papirnatu vrećicu. Gradonačelnik je rekao da se svi mogu javiti Čistoći i da će dobiti paket biovrećica i onih žutih. Do 1. listopada Grad treba osigurati nove vrećice, plave za miješani komunalni otpad. One su naručene, izabrana je tvrtka Veltplast koja je i prije imala taj posao, već su u izradi. S nekoliko je trgovačkih lanaca potpisan sporazum. Uskoro će se sve predstaviti građanima.”

Petek smatra da gradonačelnik nije ispunio brojna očekivanja, od otvorenosti i komunikacije, do javne nabave i uštede… “Mi očekujemo od gradonačelnika prijedloge za rješavanje problema. SDP će uvijek biti partner ako će se ići s dobrim prijedlozima”, rekao je Petek.

O najavljenim otkazima u Zagrebačkom holdingu i Gradskoj upravi Petek je rekao da postupak predugo traje. “Završio je jedan dio, neki su ljudi dobili otkaz. Vidimo nove pozive za zapošljavanje – neki očito nisu prihvatili nova radna mjesta”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.