Petorica pripadnika HV-a pozitivna na drogu, prijeti im nečasni otpust

Vijesti 19. srp 202120:27 > 20:33 1 komentar
Sasa Miljevic / PIXSELL

Novi skandal u oružanim snagama - petorici pripadnika Hrvatske vojske prijeti stegovni postupak, ali i nečastan otpust i to zbog konzumacije droga. U Ministarstvu obrane potvrdili su incident i najavili da će cijeli slučaj predati Državnom odvjetništvu.

Pali su u izvanrednom nadzoru. Četvorica specijalaca i pripadnika Zapovjedništva za specijalne snage bila su pozitivna na drogu. Testirali su ih bez najave, ali i ciljano.

U jednoj drugoj akciji pozitivan je još jedan pripadnik vojne policije koji je radio na osiguranju većine događaja – uz sam vojni i državni vrh. Slučajevi zasad nisu povezani. Protiv svih će biti pokrenut stegovni postupak, potvrdili su Dnevniku Nove TV u Ministarstvu obrane.

“Oružane snage redovito provode nadzore postrojbi po pitanjima provedbe propisa i poštivanja vojne stege. (…) Slučajevi uporabe opojnih sredstava će se, kao i do sada, stegovno procesuirati, ali i dati nadležnom državnom odvjetništvu na postupanje. Za korištenje droga u OSRH i dalje vrijedi načelo nulte tolerancije”, poručili su.

Sve se odigralo u proteklih nekoliko tjedana. Jesu li drogu unosili u vojarnu i konzumirali u službenim prostorijama ili izvan nje, koliko dugo, ali i o kojim količinama je riječ – službeno nitko ne otkriva. Zasad nema potvrde jesu li imali pomagače, te je li netko od njih drogu krijumčario u vojnim krugovima.

“Trebao je znati neposredno nadređeni, bilo bi dobro da zna čime se bave za vrijeme službe ili u slobodno vrijeme, ali opet teško je znati što ljudi rade u slobodno vrijeme”, pojašnjava Kristian Družeta, stručnjak za zaštitu VIP i štićenih osoba. Kaže da se kokain najčešće koristi jer puno kraće ostaje u tijelu u odnosu na marihuanu i neke lakše droge.

Družeta pozdravlja kontrole bez najave.

“Konzumiranje droga, opojnih sredstava, pa i alkohola predstavlja sigurnosni problem za sustav, ne samo zbog posljedica konzumiranja, već i zato što je tu i ovisnost, a dovodi tu osobu do kriminalnih radnji što može imati za posljedicu i sigurnosni rizik za samu vojsku i cijeli sustav”, kaže.

Iz Ureda predsjednika poručuju da je vrhovni zapovjednik informiran o svim događanjima u oružanim snagama – i u razgovoru sa šefom vojske, ali i zapovjednicima postrojbi. No, koliko je upućen u sam incident s drogom – ne otkrivaju.

Uz vojnu policiju slučajeve istražuje i tužiteljstvo. Treba utvrditi i je li bilo sigurnosnih propusta ne samo prilikom provjera i jesu li vojni obavještajci znali što se događa u sustavu. Ovisno o tome što će pokazati istraga petorci prijeti nečastan otpust i udaljavanje iz sustava.

Iz Ministarstva obrane u međuvremenu je Dnevniku Nove TV potvrđeno da će se izvanredni nadzori provoditi i dalje, testirati i na alkohol i na opojne droge kako bi se utvrdilo ima li sličnih slučajeva.

Osobe iz vojnih redova pozitivne na droge osim vojno-stegovnog suda čeka i postupak pred civilnim sudovima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare