Petrinjci o obnovi i uhićenju: Oni imaju novce, a ja moram prosjačiti za kruh

Vijesti 21. velj 202213:03 > 15:16 1 komentar
Emica Elvedji/PIXSELL

Nakon što je Darko Horvat uhićen, a potom i razriješen s dužnosti ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, zbog sumnje da je 2018. zajedno s tadašnjom pomoćnicom nezakonito dijelio poticaje, glavno pitanje o kojemu svi raspravljaju je hoće li ova afera usporiti obnovu koja ionako već kasni.

Upravo to pitanje postavili smo danas i građanima koje smo sreli na ulicama Petrinje.

“Ja sam branitelj Lijepe naše. Ovo je žalosno. Svaka čast, ali nikad više naše lijepe Petrinje. To možemo reći mi koji smo branitelji i koji smo branili i oslobađali. To je Bogu za plakati. A što će biti sada!? Ja čekam samo da potpišem i što će mi riješiti naš ministar branitelja Tomo Medved. Rekli su da će ljudi doseliti u svoje kuće, da neće biti u kontejnerima. Sada će se vidjeti što će biti. Ne brinem ja za njih. Oni imaju puno novaca, a ja moram prosjačiti za kruh”, kazao je za N1 Joso Majcek iz Strašnika, ističući da ne zna ništa o tome hoće li ovo uhićenje usporiti obnovu.

“Nama je obećano i kapom i šakom, a sada ćemo vidjeti. Ja bih volio da pod svojim krovom dočekam Božić i Novu godinu”, dodao je.

Optimizma puno nema niti drugi građanin s kojim smo razgovarali.

“Obnova ide loše, slabo, nismo zadovoljni, ali valjda ne može drugačije. Ne možemo na silu ništa. Mi smo jadnici ovisni o državi, vlasti, velikim ljudima. Oni odlučuju i rade, mi smo tu da trpimo. Ja sam stariji čovjek nemam snage više da uopće razmišljam o nekakvoj budućnosti”, kazao je.

Vezana vijest

Slaže se s njim i treći sugovornik s kojim smo razgovarali.

“Vidite sami. Godina i nešto je već prošla. Nema se što očekivati. Ja sam uspio dobiti. Moja je cijela, ali od ovoga nikad ništa. Što će to, za razgledavanje pet mjeseci i poslije će propadati. Mladi odlaze, mi stari ćemo tu pomrijeti. Nekoga će tu dovesti. Tko zna što Vlada ima u planu. Svašta i ništa”, rekao nam je jedan od stanovnika Petrinje.

Gospođa s kojom smo razgovarali kazala nam je da također ne očekuje ništa od obnove.

“Ni s njim ni bez njega”, razočarano će.

Slično nam je kazala i druga gospođa koja je stala pred naše kamere.

“Ne znam kako će biti. Žalosno i jadno. Ja sam u kontejneru otkad je bio potres. Netko sposoban mora doći. Znam da se ne može preko noći riješiti. Nisam zadovoljna s njegovim radom. Ništa ne znamo. Pogledajte – grad ruševina”, kazala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare