Picula: Dosta država koje kucaju na vrata EU nemaju ono što je Hrvatska imala

Vijesti 10. lip 202311:06 1 komentar

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula gostovao je u Novom Danu. Bliži se 10 godina članstva u Europskoj uniji koje ćemo obilježiti 13. srpnja. Tim je povodom Picula govoiro o rezultatima koje je Hrvatska postigla kao zemlja članica.

Na pitanje o tome jesmo li iskoristili uspješno benefite EU-a u ovom desetljeću, Picula kaže: “Nema nikakve sumnje da je Hrvatska jedinstven slučaj. Prvi smo aplicirali za članstvo u 21. stoljeću. Naš je put trajao 10 godina. U tih 10 godina koliko nam je trebalo da postanemo članica, u mnogim smo se područjima uspješno transformirali. Iskoristili smo u ovih 10 godina brojne mogućnosti. Neke stvari su tekle malo sporije kao što je mehanizam povlačenja sredtsava. Jesmo li uspjeli povući osim sredstava i europske vrijednosti? – Mnogi kažu da tu nismo uspješni. Kriza u pravosuđu, zdravstvu, školstvu, možda govore da tek treba očekivati veći iskorak Hrvatske i korištenje članstva”.

“Kad smo ulazili u EU bili smo na 61% razvijenosti EU-a, sad smo negdje na 73%. Tu treba primijetiti da su neki drugi puno bolje iskoristili članstvo u EU poput Rumunjske i nekih drugih država. Ipak, članstvo je povijesno važno za nas”, ističe zastupnik.

Naglašava da će se 2033. poklopiti 20 godina od ulaska Hrvatske u EU, kao i novo predsjedanje Hrvatske Vijećem EU-a. Picula vjeruje da će se dotad Hrvatska dosta razviti kroz članstvo.

Kad je riječ o pitanju zasluga hrvatskih vlada za napredak na europskom putu, Picula kaže da se radi o nadstranačkom projektu. “Konsenzus oko važnosti ulaska u EU je razlog zašto je to bilo moguće. Hrvatska nije imala jednostavan put. Ja volim reći da je naš put u Bruxelles vodio preko Haaga”.

Nažalost viidm u dosta država koje kucaju na vrata EU-a izostanak tog konsenzusa, tog saveza za Europu kojeg su tada dogovorili premijer Ivica Račan i Ivo Sanader. To je mehanizam koji je omogućio da se bez obzira na naše političke razlike formira jedna struktira koja je uspjela pregovarati s EU-om. Na kraju krajeva samo članstvo nije trka s nekim drugim, to je trka nas sa samima sobom – koliko ćemo mi biti uspješni u toj transformaciji”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare