Picula: Priča o solidarnosti je sljedeći stres test za EU

Vijesti 13. ruj 202218:54 1 komentar
N1

Europarlamentarac Tonino Picula razgovarao je s našom Milom Moralić o energetskoj krizi koja trese Europu, a komentirao je i sukob u Ukrajini za koji smatra kako bi ga jedna stvar mogla relativno brzo okončati.

Bit će interesantno vidjeti kako će izgledati novi europski plan, kaže Picula dodajući da se još uvijek vode pregovori i da je riječ o zajedničkom odgovoru EU-a na veliki problem.

“Čini mi se da će von der Leyen sutra imati jedan dosta težak zadatak. Ona mora pronaći zajednički nazivnik za 27 članica EU-a koje nemaju jednake kapacitete za nošenje s visokim cijenama energenata i nemaju istu filozofiju o tome kako taj problem treba rješavati”, govori hrvatski europarlamentarac.

VEZANA VIJEST

On navodi i kako će biti zanimljivo vidjeti kako će se oporezovati kompanije koje su zabilježile porast prihoda, poput Shella. Prema Piculinim riječima, neke države su bile zainteresirane za određivanje najviše moguće cijene za sve energente koji se uvoze, ali to nije bilo moguće.

Govoreći o pomoći Ukrajini, Picula kaže kako se ovog trenutka sprema veliki paket pomoći i spominje cifru od 9 milijardi eura koje bi trebale biti na raspolaganju Kijevu. “Upravo ove zadnje vojne akcije vraćaju nadu da rat neće predugo trajati, da će Rusija biti prisiljena sjesti za stol”, kaže Picula dodajući da ukrajinski ministar Dmitro Kuleba ovih dana ponovno razgovara sa svima za koje smatra da mogu pomoći njegovoj zemlji. “Očito da neke države EU-a računaju da treba ostaviti prostor Rusiji kako bi je se privelo za stol. Putin govori da on neće prekinuti operaciju, agresiju na Ukrajinu dok se ne realiziraju vojni ciljevi, a s druge strane optužuje Ukrajinu da ne želi pregovarati. Ulazimo u sedmi mjesec agresije i ako se ne dogodi neki važan događaj, gledat ćemo nastavak rata”, govori Picula.

“Energetska kriza, kao i pandemija prije tri godine, izmijenila je mnogo toga u funkcioniranju EU-a. Nemojmo zaboraviti da se odustajalo od razuličitih tabua, prvi put su se članice zajedno zadužile. Čini mi se da će sljedeća velika stvar biti energetika. Sama činjenica da je izdvojeno 280 mlrd eura za subvencije kućanstava i gospodarstva, govore da Europa ima te kapacitete, ali je pitanje političke volje do koje mjere će se one ponašati koherentno. Priča o solidarnosti je sljedeći stres test za EU”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare