Planinarske udruge bijesne zbog novog zakona: “Domovi se otimaju iz ruku onih koji su ih gradili”

Vijesti 29. ruj 202321:23 0 komentara

Nakon što je u javno savjetovanje pušten novi prijedlog zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama, raste nezadovoljstvo i upozorenja zbog odredbi da se planinarski domovi stave na upravljanje županijama i nacionalnim parkovima. Za Hrvatski planinarski savez to će biti kraj domova kakve smo poznavali i po čemu ćemo biti jedinstven primjer u Europi. Stranka Možemo pokreće peticiju protiv davanja planinarskih domova županijama uz poruku: obranili smo plaže, pa ćemo i domove.

Ispred guste borove šume sakrio se planinarski dom na Mosoru, a ispred njega – Špiro, domar na Mosoru već više od 30 godina.

“Ovaj planinarski dom mojoj obitelji znači život. Ja sam tu proveo djetinjstvo, mladost, srednju dob, a evo, donekle i starost. Jednostavno smo cijeli život vezani za taj dom kao domari i mislim da smo jedni od najdugovječnijih domara u Hrvatskoj”, kazao je Špiro.

Od ovog nema zarade. Ljubav, volonterstvo i planinari tri su stvari zbog koje ovaj dom živi još od 1931. godine. Sve su izgradili vlastitim rukama i opremili svojim novcem i donacijama. Sada bi bez doma mogli ostati jer bi trebao u ruke županije.

“To je apsurd, s obzirom da smo mi kao udruga, odnosno planinarsko društvo Mosor uložili toliko vremena, novca i volontiranja da bi ovaj dom došao u jedno zaista predivno stanje”, ističe Špiro.

Županije će davati u zakup zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na kojima je 46 od 47 planinarskih domova u Hrvatskoj. To znači da će se na natječaj moći javiti bilo tko.

“Mi ćemo raspisivati javne natječaje jer drugog oblika nema. Kako se daju u zakup poslovni prostori, tako će se vjerovatno davati i planinarski domovi. Vrlo jasno, transparetno će se davati u zakup ove nekretnine i sve ostale koje mi imamo”, objašnjava Ana-Marija Bralić, pročelnica upravnog odjela za nepokretnu imovinu, izgradnju i održavanje SDŽ.

Stoga domari i planinarski savez strahuju da će se ovakvi biseri istrgnuti iz ruku planinara i dati u ruke privatnicima koji će ih onda pretvoriti u luksuzne barove i hotele.

“Zanima me kad bi gore bili apartmani, gdje će planinari spavati u slučaju nevremena? Vani pred kućom ili tako negdje…”, nezadovoljan je Darko Berljak, predsjednik Hrvatskog planinarskog saveza.

Iz stranke Možemo poručuju da je Vlada izgubila kompas i pozivaju građane da potpišu peticiju za spas planinarskih domova.

“Ovim prijedlogom zakona planinarski domovi i kuće ne samo da se otimaju iz ruku onih koji su ih gradili i brinu o njima, već se pokušavaju komercijalizirati. Konkretno se govori o sumanutim brojkama od 1 do 1,5 milijuna eura koje se očekuju od davanja u najam tih objekata, a za što ne postoji nikakvi preduvjeti jer su na teško dostupnim mjestima.” – Možemo!

U kreiranju novog zakona planinare nitko ništa nije pitao. Prijedlog zakona u e–savjetovanju još je jedan dan.

“Nikad nas nisu ništa pitali, nikad nisu snimili stanje. Ja mislim da nitko ni ne zna gdje su ti objekti osim nekoliko poznatijih. Meni je jasno da ne mogu oni biti stručnjaci u svemu, ali neka logika je da pitaš. Ne moraš prihvatiti, ali čuješ mišljenje”, kazao je Berljak.

Mješanac Ari i dalje će čuvati svoj dom, kao i planinari, i boriti se da se planina ne pretvori u ono što nikako nije: mjesto za hotele i barove.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!