Plava magistrala spašava Krk. Evo kad bi mogla početi, ako počne, gradnja

Vijesti 07. srp 202319:11 0 komentara
Goran Kovacic/PIXSELL

Gužve kroz turističke regije normalna su "ljetna nepogoda“. No neke su lokacije pogođenije od drugih, primjerice Krk. Otok koji daje 35 posto kvarnerskog turističkog prometa i preko čijeg mosta prođe 10 posto svih autoturista u Hrvatskoj, već godinama razmišlja o novoj magistrali. Napokon se stara priča pokrenula, odabrana je trasa koja će zahvatiti nekoliko općina te prolazi istočno od postojeće glavne ceste. I prije nego li je zabodena prva lopata cesta je nazvana Plava magistrala.

Ma kojim god smjerom išli, na Krk, po njemu ili s njega, nećete pobjeći iz kolone. Ovo je nepodnošljivo, priznaje i “Onaj koji rješava stvar”. Došao je da bi oživio planove o novoj cesti spasa.

“Neće biti problem osigurati financijska sredstva , naš cestovni sektor je restrukturiran. MI smo napravili određen korake u stabilizaciji cestovnog sektora kad govorimo u financijskom smislu, tako da ja bih rekao da nama financije nisu osnovni i glavni problem”, kaže Oleg Butković.

Novac dakle, nije problem, izgleda da nije ni cesta nešto skupa.

“Ajde možemo okvirno računat da bi njezina vrijednost u današnje vrijeme bila 100 mlijuna eura kompletna dionica”, kaže nam Silvana Sorić, rukovoditeljica u Hrvatskim cestama.

Njen služeni naziv je Nova istočna cesta, neslužbeno Plava magistrala.

Duga 23 kilometra, počet će kod Omišlja, završit iznad Punta. Danas su predstavljeni idejni planovi načelnicima i gradonačelnicima. Cesta nam treba, puca nam otok.

“Znači promet kroz krčki most koji prolazi je 10 posto svih turista kojji dolaze autom u Hrvatsku. Zato jesu brojke 40.000 po danu ljeti, i 20.000 vozila zimi. To je promet veći nego na hrvatskim autocestama”, kaže Dario Vasilić, gradonačelnik Krka.

I konačno, gradit će se za narod. Strancima i našima, kontinentalcima i bodulima.

Kad će?! “Polako, treba idejno rješenje, pa novi prostorni planovi, niz dokumenata. Godinu, dvije za projektiranje”, kaže Butković. Ne pitajte kad će kraj, nije pristojno…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!