Plenković: Frka Petešić ima ista prava kao i svi drugi. Točka

Vijesti 21. sij 202207:20 > 16:50 7 komentara
N1

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u petak u Novalji da je predstojnik njegova ureda Zvonimir Frka Petešić stan stekao kao i svi ostali državni dužnosnici te da predstojnik nema nikakve poveznice s imenovanjem Ilije Želalića veleposlanikom u Maroku.

“Frka Petešić je predstojnik Ureda predsjednika Vlade, on je državni dužnosnik, po važećim pravilnicima ima pravo na stan dok je na toj dužnosti. Dolazi s mandata veleposlanika RH u Maroku 31. kolovoza 2017., a 1. rujna počinje raditi kao moj predstojnik. U tom trenutku on stječe pravo na stan kao što ga imaju svi drugi dužnosnici. On nije iz Zagreba, rođen je u Francuskoj, nema stan svoj u Zagrebu, ima ista prava kao drugi. Točka”, rekao je novinarima Plenković.

Na pitanje treba li mijenjati taj zakon kojim dužnosnici dobivaju državne stanove, a imaju i velike plaće, premijer je odgovorio da to postoji u svim državama te da oni to sigurno neće mijenjati.

VEZANE VIJESTI

O navodima portala Net.hr da je obitelj Frke Petešića bila prijavljena u stanu supruge Ilije Želalića, koji je kasnije imenovan na poziciju izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika RH u Alžiru, Plenković kaže da, koliko on zna, Frka Petešić nije imao veze s imenovanjem.

“Koliko se ja sjećam on radi u Ministarstvu vanjskih poslova možda čak i duže nego ja, 1993. ili 1994. godine. Njegova karijera nema apsolutno nikakve veze sa Zvonkom (Frka Petešićem)”, kazao je premijer.

Dodao je da po pitanju te teme “nema ništa”, ali da s novinarima može pričati o “kršenju zakona Možemo u Zagrebu”.

Premijer je na opetovane pokušaje novinara kazao da Frka Petešić nije tema te da više neće odgovarati na pitanja na tu temu. “Zato što smo sad u Novalji i sve sam vam odgovorio”, dodao je.

Premijer je bio upitan o izjavi predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković vezano za stan predstojnika Ureda predsjednika Vlade Zvonimira Frke Petešića, te je kazao kako smatra da je ipak “prijelomna vijest” ta da je Povjerenstvo danas odlučilo da su gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici počinili povredu zakona.

“To je jedino što sam ja vidio u vezi Povjerenstva danas”, kazao je premijer.

Komentirao je i izjave saborskih zastupnika nakon aktualnog sata u Saboru, pa tako i izjavu Domovinskog pokreta Ivana Penave koji je kazao da premijera “ego prijeći za suradnju po pitanju demografske obnove”.

“Njihov je posao da nešto govore i da kritiziraju, posao javnosti je da prati tko što radi. Sada bi bilo super i fer kada biste vi pustili četiri minute mojeg odgovora gospodinu Penavi pa onda rekli, teza jedan, da li vi to nama kao bivši HDZ-ovac, 10-godišnji, kojem smo svi pomagali da postane gradonačelnik Vukovara 2014., nudite kao HDZ-u koaliciju”, kazao je premijer.

Dodao je i da je Penava “najedanput otkrio da je nekakav DP-ovac” pa je ponudio nekakvu Vladu nacionalnog jedinstva te da ga je on nakon toga upitao nude li to oni HDZ-u koaliciju.

“To je odgovor na tu inicijativu. Da ne govorim o svemu što smo učinili za Vukovar. Mi da nismo spremni za suradnju to jednostavno nije točno, vratite film unazad”, zaključio je premijer.

Plenković se u Gradskoj upravi Novalje sastao se s gradonačelnikom Ivanom Dabom i županom Ličko-senjske županije Ernestom Petryjem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare