Plenković: Europski novac omogućit će Hrvatskoj zelenu tranziciju, imamo 4 cilja

Vijesti 26. sij 202111:21 > 11:28 0 komentara
andrej plenković
Marko Prpic/PIXSELL/ilustracija

U zagrebačkom hotelu Esplanada održava se digitalna energetska konferencija 'Upravljanje zelenom tranzicijom' u organizaciji Hanza Medije. Jedan od uvodnih govornika je bio i premijer Andrej Plenković.

Plenković je istaknuo kako je 2020. bila je izazovna godina koja nas je naučila da se s izazovima poput pandemije možemo nositi samo zajedno. Hrvatska je imala i dva velika potresa te će obnova pogođenih područja iziskivati znatna financijska sredstva, poručio je Plenković.

“U kontekstu obnove gospodarstva koncept energetske obnove Hrvatske mora se raditi u okviru zelenog razvoja gospodarstva. Hrvatska od EU u narednim sedam godina ima na raspolaganju 24,5 milijardi eura”, istaknuo je Plenković na konferenciji Hanza Medije.

“Ta sredstva omogućit će nam zelenu tranziciju. Provodit ćemo je u sklopu Nacionalne razvojne strategije 2030. koja će sutra biti u Saboru gdje očekujemo i njeno usvajanje”, poručio je Plenković.

Naglasio je da je Hrvatska neto uvoznik energije i kako znatan dio svojih energetskih potreba ostvaruje uvozom nafte i plina.

“No, Hrvatska iz obnovljivih izvora energije zadovoljava 29 posto svojih energetskih potreba, čime smo premašili ciljeve EU. No, naši su ciljevi do 2030. unaprijediti i optimizirati mrežu prijenosa električne energije, omogućiti korištenje novih obnovljivih izvora energije, motivirati pronalaženje novih rješenja za skladištenje električne energije te unaprijediti korištenje biogoriva”, rekao je premijer, prenosi tportal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!