Plenković gasi “sindikalni požar”: “Financijski smo dovoljno jaki”

Vijesti 05. lip 202319:07 1 komentar

Štrajk sudskih službenika pokrenut je s ponedjeljkom u 7:00 i njime se traži ono što su suci uspjeli prije gotovo dva tjedna - dobiti veće plaće.

Ostali sindikati nisu tako tvrdi kao štrajkaši na sudovima. Premijer Andrej Plenković je okupio one reprezentativne i ponudio povišice svima – od 60 do 100 eura. Još uoči sastanka dobar dio od 219.000 zaposlenih u državnoj i javnoj službi prijetio je štrajkom, ali nakon što je premijer odriješio kesu, svi sretni.

Još jednom se ponovila situacija u kojoj resorni ministri ne mogu riješiti problem dok ne uskoči premijer. Ili je tako barem prividno. Kako god, on je vodio sastanak, na koji su štrajkaši došli pokisli. Da bi se iza zatvorenih vrata u međuvremenu posušili. I izašli zadovoljni. Jer, premijer je sve riješio.

“Zaključili smo da se trebamo voditi latinskom krilaticom “bis dat qui cito dat” ili “dvostruko daje, tko brzo daje”. Ali ovo nije davanje nego dogovor”, rekao je premijer Plenković.

Dogovor prema kojem će onima u javnoj i državnoj službi plaća rasti 100 eura, pa dalje ovisno o višem koeficijentu 80, odnosno 60 eura. Premijer je izračunao pa sindikatima prenio da je to 18 do 20 posto.

“Ovo nije premijerova ponuda koju je teško odbiti, ovo je rezultat dosadašnje suradnje, dosadašnjeg pregovaranja”, ističe Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Formalno gledajući nema razloga za štrajk, obzirom da je takav dogovor postignut. Ali, još jutros je izgledalo potpuno drugačije jer su rast plaća od 10 do 20 posto tražili zaposleni u obrazovanju, pravosudni policajci, medicinske sestre i tehničari.

“Kako smo najavljivali, tako će i biti”, izjavio je Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi na pitanje hoće li biti štrajka ako ponude neće biti 10 posto pa dodao da slijede mirenje i štrajk.

Povećanje se odnosi na sve pa i štrajkaše na sudovima i u državnom odvjetništvu. Prvu uvećanu plaću dobit će u srpnju, a povišica će biti na snazi do početka 2024., kada bi sve trebao regulirati novi Zakon o plaćama.

Zadovoljan je i sindikat pravosudne policije, koji nije bio na sastanku s premijerom jer nemaju reprezentativnost, ali ih je u pozitivan ishod uvjerio ministar pravosuđa Ivan Malenica.

“Bitna nam je ova situacija da najmanji dobiva najviše kako bismo nekako uspjeli privući te mlade ljude. I dobili smo obećanje o zaposlenju bar 100 pravosudnih policajaca”, posvjedočio je Jelenko Krešo iz Sindikata pravosudne policije.

Dizanje plaća 219.000 ljudi u državnom i javnom sektoru proračun na godišnjoj razini košta 430 milijuna eura. Pa se postavilo pitanje zašto je premijer popustio svima koji su prosvjedovali i prijetili štrajkom.

“Nit’ su izbori, nit’ je strah, a financijski smo dovoljno jaki”, komentirao je Plenković.

Toliko jaki da će se svima isplatiti regres u iznosu od 300 eura, a ne 50 eura manje onima koji nisu članovi reprezentativnih sindikata, što se planiralo dok takvu odluku nije srušio Ustavni sud…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare