Plenković: Hrvatska ne posustaje u vojnom pomaganju Ukrajini

Vijesti 23. ožu 202313:40 2 komentara
N1

Hrvatska kontinuirano pruža vojnu pomoć Ukrajini i nastavit će to činiti i ubuduće, što je logično s obzirom da je i sama prije tri desetljeća iskusila agresiju, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Mi kontinuirano pomažemo, vlada je praktički u nekoliko navrata donosila odluke o pružanju vojne pomoći Ukrajini i to ćemo i nastaviti”, rekao je Plenković prije početka samita čelnika EU-a na kojem je jedna od glavnih tema potpora Ukrajini koju je Rusija napala prije više od godinu dana.

“Logično je da i Hrvatska nastoji pomagati jer je prije samo tri desetljeća i sama iskusila agresiju na svom teritoriju”, dodao je Andrej Plenković.

Čelnici država članica okupili su se u četvrtak u Bruxellesu na redovitom proljetnom samitu. Glavne teme su daljnja potpora Ukrajini, naročito u dovoljnim količinama streljiva, konkurentnost europskog gospodarstva posebice u odnosu na Sjedinjene Države i Kinu, unutarnje tržište i pitanja energije i migracija.

Priznanje Kosova sviju članica?

Šefovi europskih država ili vlada u svojim zaključcima osvrnut će se i na dijalog Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa koji se vodi pod pokroviteljstvom EU-a.

Prema nacrtu zaključaka, oni će “pozdraviti dogovor o osnovnom sporazumu o normalizaciji odnosa” i o njegovoj provedbi.

Plenković je rekao da će Hrvatska podržati sve što može voditi miru, stabilizaciji, suradnji i normalizaciji odnosa. Dodao je kako je i američki državni tajnik Antony Blinken istaknuo da bi ovakav sporazum mogao potaknuti pet zemalja članica EU-a koje još ne priznaju neovisnost Kosova da to učine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare