Plenković i Jandroković čestitali Novu godinu

Vijesti 31. pro 202212:37 0 komentara
Igor Soban/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković poručio je u novogodišnjoj čestitki da će Vlada kao i dosad biti spremna na sve izazove te Hrvatsku i dalje voditi prema boljitku i razvoju, a istaknuo je i da ćemo godinu na izmaku pamtiti i kao godinu u kojoj smo ostvarili strateške ciljeve kojima smo kao narod dugo težili.

Podsjetio je na mjere koja je Vlada u 2022. godini, koja je bila teška i zahtjevna, poduzela kako bi zaštitila građane i gospodarstvo te je istaknuo da Hrvatska večeras ulazi u uski krug 15 država koje su istodobno članice NATO-a, Europske unije, Schengenskog prostora i europodručja.

“Drage Hrvatice i Hrvati u domovini i izvan Hrvatske, dragi sugrađani, 2022. bila je teška i zahtjevna. Malo tko je mogao predvidjeti rat u Europi i brutalnu rusku agresiju na Ukrajinu. Hrvatska, koja je i sama bila žrtva agresije, od prvog je dana stala uz prijateljski ukrajinski narod”, naveo je Plenković podsjetivši da smo se nakon pandemije i potresa morali smo se suočiti s energetskom krizom i rekordnom inflacijom.

No, istaknuo je, pronašli smo rješenje kako bismo zaštitili građane i gospodarstvo.

“Kroz tri paketa mjera ublažili smo rast cijena energenata i solidarnim mjerama sačuvali društvenu koheziju. Posebno se brinemo o našim umirovljenicima, osobama s invaliditetom, nezaposlenima i hrvatskim braniteljima te svima koji su najranjiviji. Zahvaljujući mjerama Vlade, kao i doprinosu svih zaposlenih i gospodarstvenika, ovu godinu završit ćemo s rastom od oko šest posto”, poručio je Plenković

Štoviše, dodao je, dostigli smo rekordan broj zaposlenih i nikad manju nezaposlenost, uz značajan rast plaća, mirovina i socijalnih naknada.

Predsjednik hrvatske Vlade naglasio je da ćemo godinu na izmaku pamtiti i kao godinu u kojoj smo ostvarili strateške ciljeve kojima smo kao narod dugo težili. Otvorili smo, podsjetio je, Pelješki most, svehrvatski projekt ponosa i zajedništva, kojim smo povezali krajnji jug s ostatkom zemlje, a integrirali smo i Baranju u mrežu hrvatskih autocesta.

Hrvatska u uskom krugu 

“Večeras u ponoć Hrvatska će postati članica Schengenskog prostora i europodručja. Postajemo ravnopravni s 420 milijuna Europljana koji imaju mogućnost slobodnog kretanja preko granica, a uvođenjem eura bit ćemo ekonomski zaštićeniji od budućih kriza. To je, u sadašnjim geopolitičkim okolnostima, važnije nego ikada”, naglasio je Plenković podsjetivši kako prije tri desetljeća Hrvatska nije bila međunarodno priznata, a večeras ulazi u uski krug 15 država koje su istodobno članice NATO-a, Europske unije, Schengenskog prostora i europodručja.

Poručio je da će u godini pred nama prioritet Vlade biti ubrzanje obnove potresom pogođenih područja. Nastavit ćemo poduzimati niz mjera za demografsku revitalizaciju, jer je to, istaknuo je,  pitanje opstojnosti hrvatskog naroda.

Uložit ćemo, dodao je, dodatne napore u smjeru zelene i digitalne tranzicije, jer želimo da Hrvatska bude energetski neovisnija, gospodarski otpornija te klimatski neutralnija,  sve radi očuvanja našeg okoliša, prirodnih resursa i budućih generacija.

“Premda ne znamo koja će nam iznenađenja donijeti nova godina, Vlada će kao i dosad biti spremna na sve izazove. Štitit ćemo svakog hrvatskog građanina, biti čvrst oslonac gospodarstvu te Hrvatsku i dalje voditi prema boljitku i razvoju”, istaknuo je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković zaželjevši svima sretnu i uspješnu novu godinu.

Jandroković: Uđimo u 2023. godinu hrabro, samopouzdano i složno

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković zaželio je hrvatskim građanima da u novu 2023. godinu uđu hrabro, samopouzdano i složno, svjesni vlastitih postignuća u godini na izmaku.

Predsjednik Sabora podsjetio je da će godinu na izmaku svijet pamtiti po brutalnoj ruskoj agresiji na Ukrajinu zbog koje su, osim sigurnosne i humanitarne krize koju je izazvala, naša društva dovedena i pred druga brojna iskušenja – energetska, gospodarska, socijalna, zdravstvena i klimatska. “Posljedično i dosadašnji obrasci međunarodnih odnosa dovedeni su u pitanje”, upozorio je Jandroković.

No, Hrvatska će, istaknuo je, 2022. godinu pamtiti i po mnogo dobroga. Podsjetio je da je Pelješkim mostom proteklog ljeta u potpunosti spojen hrvatski državni teritorij te da su napravljeni završni iskoraci koji su omogućili da 1. siječnja Hrvatska postane članica europodručja i schengenskog prostora.

“Na tom smo putu ispunili skup kriterija zahtjevnijih nego za bilo koju državu članicu dosad i time zaokružili glavne strateške ciljeve te ušli u krug najrazvijenijih europskih zemalja”, istaknuo je.

K tomu, dodao je predsjednik Sabora, svjedočimo koliko je strateški ispravna bila ranija odluka o gradnji terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku. “Ove smo pak godine odlučili proširiti kapacitet LNG terminala što će omogućiti da Hrvatska postane energetskim čvorištem u ovom dijelu Europe”, naglasio je.

To potvrđuje, ustvrdio je Jandroković, da “uz odgovarajuću stratešku viziju i političku stabilnost, društvo i država mogu kontinuirano ići naprijed”.

Značajni nacionalni izazovi 

Današnja snažnija i geopolitički utjecajnija Hrvatska, upravo zbog svijesti o zahtjevnosti puta kojeg je prešla, više nije država koja treba pomoć već može i treba biti spremna pružiti ruku solidarnosti onima kojima je to potrebno, naglasio je.

“Svjesni vrijednosti vlastitih postignuća, uđimo u 2023. godinu hrabro, samopouzdano i složno. Jer, u aktualnim iznimno složenim globalnim okolnostima, pred nama ostaju i značajni nacionalni izazovi poput obnove, mijenjanja negativnih demografskih trendova i drugih reformi”, poručio je.

Potrebni dodatni iskoraci obvezuju i donositelje i provoditelje odluka na osobitu razboritost, socijalnu osjetljivost i odgovornost, dodao je predsjednik Sabora.

“Potičući nas sve zajedno da u takvim okolnostima razmatramo i mogućnosti vlastitog doprinosa općem boljitku hrvatskog društva, još jednom, svima želim svako dobro – u privatnom, obiteljskom i poslovnom životu”, poručio je Jandroković čestitajući svim Hrvaticama i Hrvatima u zemlji i inozemstvu, svim građankama i građanima Republike Hrvatske novu, 2023. godinu u osobno ime i u ime Hrvatskoga sabora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!