Plenković: Da se u jedan dan cijepi 1,3 milijuna ljudi, riješili bismo problem

Vijesti 07. srp 202108:20 > 08:47 10 komentara
Goran Kovacic/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković gost je u zadnjoj ovosezonskoj emisiji Hrvatskog radija A sada Vlada.

Komentirajući privođenje glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića, Plenković je rekao da ne želi prejudicirati bilo čiju odgovornost, ali da ta situacija nije ugodna ni za HRT ni za Sabor, koji je imenovao Bačića. Rekao je da će danas Odbor za medije i informatizaciju održati sjednicu na kojoj će biti predloženo Bačićevo razrješenje i imenovanje vršitelja dužnosti.

“Jedini logičan izbor nakon konzultacija i rasprave o ovoj temi je da to bude gospodin Renato Kunić, koji trenutno prema Statutu HRT-a obavlja svojevrsnu ulogu zamjenika ako glavni ravnatelj ne može obavljati svoju dužnost”, rekao je Plenković.

Očekuje se da se te odluke izglasaju 15. srpnja. Nakon toga bi NO HRT-a trebao raspisati natječaj za novog ravnatelja, koji traje 45 dana. Plenković je izrazio sigurnost da će Sabor donijeti odluku o izboru novog glavnog ravnatelja već tijekom rujna.

Plenković je rekao i da borba protiv korupcije traje stalno i da nema nedodirljivih. “Poruka svima je da je korupcija neprihvatljiv fenomen u hrvatskom društvu”, rekao je premijer, dodavši da korupcija ipak nije specifična samo u Hrvatskoj.

“U nekim zemljama pomalo postaje neugodno onome koji se nije cijepio”

Što se tiče cijepljenja protiv COVID-a, Plenković je istaknuo da je koronavirus smrtonosan te da mu je teško pomisliti da netko misli da nemamo problem. Znanstvena zajednica u enormno je kratkom roku uspjela pronaći cjepivo za novu bolest i moramo im biti zahvalni, dodao je.

“Država je osigurala dovoljno cjepiva”, rekao je Plenković. “Da se danas odluči cijepiti 1,3 milijuna Hrvata, svi oni mogu dobiti ubod iglom i cjepivo. Dakle, to je situacija danas. Da se to dogodi, mi bismo u jedan dan riješili problem. U jedan dan bismo bili mirni, imali bismo kolektivni imunitet za nekoliko tjedana nakon druge doze, mogli bismo imati ukidanje ograničenja, super turističku sezonu i jednu normalnu, zdravu gospodarsku i društvenu atmosferu”, dodao je.

“U nekim zemljama pomalo postaje neugodno onome koji se nije cijepio”, kaže.

Potpore poslodavcima cijepljenjem radnika

Što se tiče najave uvjetovanja potpora poslodavcima cijepljenjem radnika, Plenković je rekao da poštuje odabir svakog čovjeka te da je Vlada odlučila da će cijepljenje biti na dobrovoljnoj bazi. Međutim, pozvao je da se svi pokušamo staviti u funkciju poreznih obveznika, koji na kraju, kako je rekao, plaćaju sve troškove.

“Ako je korona sve nas zajedno koštala 34 milijarde kuna do sada, kad sve skupa izračunamo, mi smo ili toliko imali propuštenoga prihoda ili smo morali imati veći rashod koji smo nadomjestili zaduživanjem. To ćemo na kraju svi skupa platiti”, rekao je Plenković.

Dodao je da je temeljno načelo društva i naroda načelo solidarnosti te da moramo jedni drugima pomoći.

“U nekim kulturama, u nekim zemljama, pomalo postaje neugodno onome koji se nije cijepio u odnosu na kolektiv u kojemu on, recimo, radi, a tamo su 85 posto cijepljeni. Ovoga gledaju malo kao da je neodgovoran prema sebi i drugima”, rekao je Plenković.

Naglasio je da su rizici od cijepljenja minimalni u odnosu na rizike od bolesti.

“Mi želimo samo povezati proces – imamo krizu, teže radite, dat ćemo potporu, ali dajte mali doprinos”, poručio je.

Plenković je naveo i da su obavili konzultaciju s nekoliko uglednih profesora prava te da nitko od njih ne dovodi u pitanje ustavnost ili zakonitost povezivanja potpora i cijepljenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare