Plenković ljut zbog poteza riječkog kafića: To je na korak do fašizma

Vijesti 22. velj 202113:37 > 13:45 20 komentara
Andrej Plenković
Marko Lukunic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković dao je izjave za javnost nakon svečanosti proslave Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Među ostalim, komentirao je i riječki kafić Three Monkeys koji je bio poručio je da u kafiću ne žele “članove, glasače i simpatizere HDZ-a”, kazavši da se radi o dvostrukim kriterijima. “Da u kafić ne mogu doći pripadnici Armade, židovi ili SDP-ovci, digla bi se tolika halabuka. Ali kad HDZ-ovci ne mogu ući, nikome ništa. To je diskriminacija, sljedeći korak je fašizam. Jeste li vi čitali što je taj čovjek govorio? Mi se ovdje bavimo dotepencima i čitanjem ćirilice. Ali kad je HDZ u pitanju ništa”, rekao je iznervirano Plenković.

VEZANE VIJESTI

To je primjer rasizma, na korak do fašizma. Namjerno to govorim jer puštate to kao da se ništa nije dogodilo, kazao je.

Dotaknuo se i komentara na izjave HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Zagreba, Davora Filipovića, koji je rekao da ne zna ćirilicu i da ne bi znao pročitati riječ koju su Zagrepčani ćirilicom napisali u Ilici u čast kantautoru Đorđu Balaševiću.

“Zašto doživljava napade, zato što je političkim protivnicima opasan, neugodan im je. Zašto bi on morao znati stihove neke pjesme? U čemu je tu problem? Čovjek je rođen 1984., možda sluša neku drugu glazbu. Dotepence ćemo staviti ispod radara, Hercegovce i Hercegovačku ćemo staviti ispod radara. Ovaj u Tri majmuna je eklatantan primjer rasizma i fašizma, samo da stavi na rukav zvijezdu”, rekao je Plenković.

Više čitajte OVDJE.