Plenković: Raste nervoza u oporbi, razumijem ih, mladi će u političku mirovinu

Vijesti 08. ruj 202311:57 4 komentara
N1

U petak je u Velikoj Gorici održana komemoracija za bivšeg ministra financija Ivana Šukera koji je preminuo ranije ovog tjedna. Na komemoraciji je bio i premijer Plenković, koji je nakon skupa razgovarao s medijima.

Na komemoraciji je sudjelovao i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je održao kratki govor.

“Predstavljao je kontinuitet, pamtio je tko je zastupao kakve stavove i politike u različitim vremenima. Njegova kvaliteta da je bio enciklopedija politika i političkih stavova nam je silno pomagala”, rekao je premijer Plenković o Šukeru.

“Pamtim ga kao jednog od ključnih ljudi u vodstvu stranke”, naveo je. Dodao je da je bio član Sabora koji je bio uljudniji nego danas.

“Bio je odrješit, znao je bez pardona kazati svoj stav i nije se bojao reći ono što misli i tu sam izuzetno cijenio”, dodao je Plenković.

Nervoza u oporbi

“Raste politička nervoza na strani oporbe”, kaže Plenković govoreći o kritikama koje na račun njegovih suradnika i njega samoga svakodnevno stižu iz oporbe, dodajući da su to “čiste laži, insinuacije koje mene ne čude”.

“Ovi izbori, parlamentarni, ovo poručujem svima, ne samo beznadnim propalim političarima iz Mosta, nije pitanje hoće li HDZ pobijediti. HDZ će pobijediti”, govori i dodaje da je većina oporbenih lidera sada otprilike 10-ak godina mlađa od njega i da razumije njihovu nervozu jer će morati mladi ići u političku mirovnu.

Oporbene stranke su, prema njegovim riječima, spustile razinu komunikacije i kulture i Plenković smatra da je njegov temeljni zadatak da se bori protiv toga. “Želim mu da ostane takav i da se ta razlika između nas i dalje vidi”, kaže Plenković na pitanje o Grmojinoj izjavi da je i on uzeo svoj dio kolača. Grmoju optužuje da se bori za mali dio kolača i sinekuru u Saboru. Na pitanja o Frani Barbariću kaže da on “o Uskokovim aktivnostima ne zna ništa”.

Plenković kaže i kako je ostvario ciljeve koje je imao pa “politička sitnež koja ih kritizira” gotovo i ne postoji s njegovog gledišta. Nabrojao je i projekte i investicije za koje je, smatra, zaslužna isključivo njegova Vlada, a nije zaboravio podsjetiti i na uspješno uvođenje eura i ulazak u Schengen.

“Njima se ne bavim, ne gledam ih i ne slušam. Pobijedit ćemo”, kaže Plenković.

“Ne donosimo odluke kad netko drugi hoće, nego kad mi hoćemo. Apsolvirali smo tu temu za danas”, rekao je novinarima na daljnja pitanja o Frani Barbariću.

Upitan i o tome zašto tolerira kršenja zakona, premijer je rekao da se radi velika fama oko slučaja Banožić. “I ova politička sitnež živi u državnim stanovima i netko im je to potpisao. Ovo oko stana je toliko minorna stvar, dajem joj točno onoliko pozornosti koliko zaslužuje”, kaže Plenković.

Svaki dan će, kaže premijer, odsad po sat vremena ponavljati da smo zahvaljujući njegovoj vladi snažniji nego što smo bili. “To je jako važno”, poručuje i ponovno objašnjava kako je važno shvatiti gdje smo bili prije sedam godina, a gdje smo danas. “Ne kažem da smo riješili sve probleme, ali da smo učinili Hrvatsku boljom, snažnijom…”

Probleme o kojima su ga novinari pitali, premijer naziva “sitnim stvarima”, a spočitnuo je novinarima i da mu “stavljaju stvari u usta”. “Nemojte to raditi, to je neprofesionalno”, poručio je.

Ne ljuti ga situacija u kojoj njegove bliske suradnike optužuju za korupciju i istražuju zbog toga, ali “puno me više ljuti ako me netko bezobrazno i lažno optužuje za korupciju nego sitne stvari o tome tko je potpisao da se nekome dodijeli stan”, kaže premijer.

Plenković očekuje da će “difamacija i gnjusnih laži” biti i više, ali da će “sitnež” morati prihvatiti da time ne može ništa.

Komentirao je i izjavu Peđe Grbina da se vidi kao premijer. “SDP nikad na nižim granama, nerijetko slijedi ove antisistemske stranke. Sistemski mislim pozitivno, da imaju moć upravljanja, a ova sitnež to nema.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare