Plenković: Nastavljamo vojno pomagati Ukrajini prema mogućnostima

Vijesti 18. velj 202316:06 0 komentara
Reuters

Hrvatska u skladu sa svojim mogućnostima nastavlja vojno pomagati Ukrajini da izdrži rusku agresiju i ostvari slobodu, izjavio je u subotu premijer Andrej Plenković u Muenchenu.

Plenković sudjeluje na konferenciji o sigurnosti kojom dominira rat u Ukrajini, nekoliko dana uoči obljetnice ruske invazije 24. veljače. “Hrvatska vlada nastavlja s vojnom pomoći Ukrajini i pomažemo u onim okvirima i sadržajima koliko Hrvatska može”, izjavio je Plenković novinarima.

Dodao je da su održivost jedinstva i održivost pomoći Ukrajini trenutno ključna pitanja.

“Čini mi se da su poruke francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačkog kancelara Olafa Scholza na tom tragu”, rekao je premijer Hrvatske, članice EU-a i NATO-a.

Macron je u petak rekao da zapad treba pojačati naoružavanje Ukrajine kako bi Kijev svojom protuofenzivom prisilio Moskvu na pregovore, a Scholz je saveznike pozvao da udruže snage i Ukrajini isporuče tenkove.

Upitan o mogućem prelijevanju sukoba iz Ukrajine na zapadni Balkan, Plenković je rekao da Hrvatska godinama smatra da je tom prostoru potrebna stabilnost koja će šest zemalja iz hrvatskog susjedstva vući prema EU.

“Tu Hrvatska ima instrumentalnu ulogu da im pomaže na tome putu i da stvorimo ozračje kod naših partnera da se otvore prema proširenju”, rekao je Plenković koji će kasnije u subotu sudjelovati na panelu o zapadnom Balkanu.

Na margini konferencije imao je brojne bilateralne susrete, među ostalima s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom, predsjednicom Međunarodnog crvenog križa, premijerom Armenije i predsjednikom Crne Gore.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!