Plenković neki dan nije mogao sakriti bijes, sada o aferi – šuti

Vijesti 04. velj 202322:07 0 komentara
Slavko Midzor/PIXSELL

Afera dopisivanja državnih dužnosnika bliskih premijeru s bivšim šefom hrvatskih šuma za Andreja Plenkovića ostaje ne-tema.

Na tri događaja u Mostaru i u Makarskoj nije bio raspoložne za izjave, nakon press konferencije u Zagrebu u četvrtak kada nije mogao sakriti svoj bijes što se novinari aferom bave i nudio savjete o čemu terba izvještavati.

U međuvremenu, oporba iščekuje dolazak Zlate Hrvoj Šipek u Saboru u utorak.

Glavna državna odvjetnica stiže na saborski Odbor za pravosuđe, no stiže li i na Antikorupcijsko vijeće istog dana? I vodi li sa sobom i šeficu USKOK-a?

“Državno odvjetništvo Republike Hrvatske danas nije u mogućnosti odgovoriti na vaša pitanja”, kratko su nam odgovorili na upit.

Odgovor će biti poznat idućeg tjedna, a čekaju ga i u Mostu koji je skupljao popise kako bi se u Saboru raspravljalo o izvješću o radu DORH-a ali i aktualnim aferama.

“Nadam se da će glavna državna odvjetnica doći pred odbore i smanjiti prostor u kojoj joj zastupnici mogu postaviti pitanja s obzirom da već dvije godine imaju SMS poruke i viber poruke koje svjedoče o pogodovanju, trgovanju utjecaje u najbližem krugu Plenkovićevih suradnika”, rekao je Mostov Nikola Grmoja.

Odnosi se to, između ostalog, i na poruke koje je glasnogovornik Vlade razmijenio s nekadašnjim šefom Hrvatskih šuma koje pobuđuju sumnju u nezakonito zapošljavanje u tom državnom poduzeću. U HDZ-u se brane.

“Najgora vrsta blata se baca na stranku i na pojedine dužnosnike, na temelju neprovjerenih informacija, na temelju SMS poruka”, rekao je premijerov savjetnik Ivica Miškulin.

“Spustimo loptu na zemlju, naravno da o svemu mozemo razgovarati ali trebamo vidjeti sve činjenice”, dodaje Sunčana Glavak, HDZ-ova eurozastupnica, nekad i sama premijerova glasnogovornica.

Provjeru bi trebali napraviti policija i USKOK. Na pitanje jesu li to učinili – poručili su: “poruke koje posljednjih dana javnost čita dio su više od tri milijuna stranica teškog izvješća i analize sadržaja pronađenih u zapljienjenim telefonima i ostalim uređajima u aferi vjetroelektrane”. I izvidi, tvrde, traju.

“Obrada podataka se radi po segmentima. Svaka od tih poruka koja se sada problematizira u medijima i obrana političara jest suspektna, ali ona sama za sebe ne znači ništa dok se ne ispita i ne analizira je li ona rezultirala nečim što bi bilo kazneno djelo, a za to i policija i Uskok trebaju više ljudi”, objašnjava bivša tužiteljica Dubravka Krklec.

No, jesu li te provjere napravljene – nije jasno. A iako su dosad iz te komunikacije proizašle tri optužnice, izmeđuostalog i protiv Josipe Rimac, Gabrijele Žalac, Darka Horvata, Josipa Aladrovića i Borisa Miloševića – istražitelji ih posjeduju već duže od dvije i pol godine. Bivša tužiteljica kaže –  obzirom na broj ljudi i količinu dokumentacije u Uskuko, realno je da izvidi nisu gotovi.

“Iznimno opsezan i složen posao i ljudski i tehnički i to stvarno nije predugačak rok, posebno zato što nije nastala nikakva šteta, sve te provjere naposlijetku mogu završiti procesima, ništa ovdje još nije završeno.

Ne vidi da su pojačavanje snaga policije i Uskoka, dodaje Krklec, teme niti za vladajuće niti oporbene zastupnike koji će idućeg tjedna, prvo u utorak, a onda i u četvrtak raspravljati o radu tužiteljstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!