Plenković: Nema tko nije ponudio pomoć, izdržimo još tri-četiri mjeseca

Vijesti 30. pro 202021:59 > 22:24 0 komentara
Andrej Plenković
Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u srijedu kako je ovo bio jedan od najvećih potresa koji ikad pogodio Hrvatsku, a prvi dojmovi nakon obilaska zaista su strašni.

“Petrinja je strašno nastradala, osobito centar, gotovo će sve zgrade u centru dobiti oznaku crveno, a nije dobra situacija ni u Glini i Sisku”, rekao je Plenković u emisiji “1 na 1” HTV-a.

“Posjetili smo i bolnicu u Sisku koja u cijelosti evakuirana, ostalo je još samo pedesetak pacijenata u dijelovima zgrade koji su u dobrom stanju, a evakuirana je i bolnica u Petrinji”, rekao je premijer.

VEZANE VIJESTI

Plenković kaže da su velike štete i u Zagrebačkoj županiji, u Pokupskom i Kravarskom, koje su također obišli.

Zahvalio je svim službama na terenu, civilnoj zaštiti, vojsci, policiji, HGSS-u, brojnim građanima, volonterima, svima koji su pohrliil da daju svoj doprinos i pomoć.

“Ova je godina zaista prepuna kriza, od Covida 19 i potresa u Zagrebu do ovih nekoliko potresa. Nadajmo se da će 2021. biti bolja”, poručio je.

Premijer je još jednom izrazio sućut obiteljima poginulih, dodavši da je danas na sjednici Vlade donesen paket mjera interventne pomoć stradalim županijama i napravit će sve što mogu da organiziraju obnovu.

“Nema tko se nije javio”

Istaknuo je potporu Europske komisije i svih članica EU-a te da je dvaput razgovarao sa šeficom Komisije Ursulom von der Leyen. Rekao je da je dobio i brojne poruke potpore od kolega iz Europe, od Angele Merkel, Emmanuela Macrona, Giuseppea Contea, Pedra Sancheza, Mateusza Morawieckog, Janeza Janše, Viktora Orbana, Sebastiana Kurza, a i iz cijele regije svi su se javili i spremni pomoći.

“Poruke koje stižu na mobitel, praktički nema tko se nije javio, od Angele Merkel, Emmanuela Macrona, Giuseppea Contea, Pedra Sancheza, Mateusza Morawieckog, Janez Janša je zvao odmah ujutro u ponedjeljak prije 8 sati, do, evo, Viktora Orbana, Sebastiana Kurza… Vidjeli ste i potporu Srbije koja je došla, zahvaljujemo i njima, našim susjedima, i iz Makedonije, i iz Kosova, Albanije, Crne Gore, BiH – svi su se javili i svi su spremni pomoći”, istaknuo je premijer.

Plenković je, s obzirom na godinu punu kriza, rekao da nemaju kada biti umorni, pa ni kada se dogodilo vjerojatno sve loše što se može dogoditi.

Ovo je bila godina kriza i ogromnih izazova, ali isto tako i godina u kojoj se potvrdila snaga države. ponajviše kroz pomoći gospodarstvu uz istovremeno zadržavanje stabilnosti javnih financija, istaknuo je.

Na kritike dijela poduzetnika da privreda treba tek zaživjeti na tržišnim principima, Plenković kaže da nije točno da smo tek u fazi da postanemo tržišna ekonomija, no postoji krug ljudi koji na državu gleda kao na suvišni teret koji im smeta.

“Ajmo se zamisliti u ovoj krizi – da nema države, tko bi osigurao ova sredstva? Za zdravstvo, za plaće, za mirovine, za premoštavanje krize.. Ne može to privatni sektor. To je napravila država”, poručio je.

PROČITAJTE VIŠE

Da bi država funkcionirala, ona mora imati uz zdravstvenu stranu koja se pokazala snažna i širokogrudna, a kroz pet valova porezne reforme smanjili smo porezno opterećenje građanima i poduzetnicima za više od 10 milijardi kuna, napomenuo je.

Po njegovim riječima, ova Vlada jest za tržišno gospodarstvo, slobodu poduzetništva i odgovornost pojedinca u društvu, napravila je sve da omogući poduzetniku pojedincu da može bolje raditi.

“Ne možemo se praviti da država ne postoji, doprinosi i porezi postoje i u drugim državama, prema tome moramo naći pravi balans kako bi omogućili poduzetnicima da rade sa što manje opterećenja, a istodobno zadržali ono što troškovi društvene solidarnosti”, poručio je.

Govoreći o stanju u njegovoj stranci, Plenković je ustvrdio kako ta stranka mora biti tamo gdje ga je stavio Tuđman, na desnom centru, poziciji koja nije na krajnjem rubu političkog spektra, a niti lijevo, već gdje se otvara najvećem broju birača, a upravo tom politikom i profilom vodstva dobili su povjerenje najvećeg broja hrvatskih birača.

Dodaje kako nisu pristali na ucjene onih stranaka koje su desnije od nas i koje nude neku svoju agendu i ne vidi u čemu su oni više suverenisti, više Hrvati, više nacionalno osviješteni, više kršćani. “Njihova agenda je bila ucjenjivati za participaciju u vlasti. Mi smo rekli – ne, niste nam čak ni potrebni, i nećemo kao velika stranka pristati ni na čije ucjene”, istaknuo je.

Optimističan je u vezi skorašnjih lokalnih izbora. Najavio je da će ime kandidata za zagrebačkog gradonačelnika imati u siječnju, te da će imati dvije kandidatkinje za županice i vrlo kvalitetne kandidate u svim velikim gradovima.

 

“Izdržimo još tri-četiri mjeseca”

Plenković i Bolković na kraju emisije još su se jednom prisjetili stradalih u potresima te su zaželjeli sretnu i uspješnu Novu godinu.

“Budimo solidarni, budimo odgovorni, budimo sutra posebno odgovorni. Izdržimo, po meni, još jedno tri-četiri mjeseca kroz ovu pandemiju i uvjeren sam da se nakon toga na proljeće vraćamo normalizaciji života i svemu onome na što smo navikli”, poručio je premijer Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!