Plenković o Milanovićevom pismu: Želi ukazati na svoje postojanje

Vijesti 16. pro 202116:05 > 16:37
Vlada RH

Hrvatski premijer Andrej Plenković sudjeluje na posljednjem ovogodišnjem sastanku na vrhu Europske unije u Bruxellesu.

Jedna od tema EU summita bila je i pandemija.

“Danas smo završili prvu temu na Europskom vijeću, a to je covid-19 gdje smo svi upozorili na značaj novog soja. Svi ga doživljavaju vrlo ozbiljno i brzinu širenja zaraze tim novim sojem, te smo razgovarali i o zajedničkim naporima za bolju koordinaciju politika koje se odnose na zdravstvenu zaštitu. Donijet će se zaključci koji pozivaju na primanje booster doze, što mislimo da je jako važno kako bi se naši sugrađani bolje zaštitili”, istaknuo je Plenković i apelirao na građane da se cijepe.

Rekao je da u mnogim zemljama postoji polarizacija i svi su izloženi enormoj količini dezinformacija, dodavši da je situacija svugdje vrlo slična.

“Covid-potvrda omogućila je lakše kretanje i u kontekstu turističke sezone, koja je za Hrvatsku bila izvrsna. To je omogućilo i rastu BDP-a, vidim da je i guverner HNB-a povećao svoja očekivanja. Mi smatramo da treba postojati tijesna koordinacija, da pravila moraju biti što više harmonizirana. Svi se žele zaštiti maksimalno, nitko ovdje nije pristalica zatvaranja i lockdowna. Blansirano nastojimo koristiti epidemiološke mjere uz cijepljenje”, rekao je Plenković.

U izjavi za medije prokomentirao je i pismo koje mu je poslao Zoran Milanović. Predsjednik Republike uputio je jučer pismo Plenkoviću zbog propusta Vlade RH u postupku donošenja Zaključaka Vijeća Europske unije o proširenju i Procesu stabilizacije i pridruživanja. Milanović je u pismu izrazio svoje nezadovoljstvo i protivljenje usvojenim Zaključcima Vijeća EU jer se njima ne jamče prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda.

VEZANA VIJEST

“To je sad postala neka praksa da ima nekoliko aktera na hrvatskoj političkoj sceni koji se meni obraćaju tako da pisma šalju medijima. Čim mi ga netko pošalje medijima ja ga doživljavam odmah manje relevantnim i bitnim jer više to doživljavam kao nečiji PR potez, ne bi li netko ukazao na svoje postojanje.

Ja sam to shvatio kao njegovu osobnu zahvalnost za moja stajališta izrečena u Sarajevu kad su me pitali što mislim o njegovim izjavama vezano za genocid u Srebrenici. Kad dođe vrijeme i kad se vidimo, malo ću porazgovarati s njim”, rekao je Plenković u Bruxellesu.

“Što se tiče metode pregovora na razini Vijeća za opće poslove, radi se o velikom dokumentu koji se odnosi na puno zemalja jugoistoka Europe. To su zaključci koji su se tek nakon dvije godine donijeli na temu proširenja. Ovi zaključci su bolji od onih NATO-vih za Hrvate u BiH. Ovi zaključci su puno širi i sve što je bitno za Hrvate u BiH mi smo uvrstili. A puno će važnije biti ovo što ću ja sad reći šefovima država i vlada”, dodao je premijer.

“Čim spomenete Daytonski sporazum, konstitutivni narodi su unutra. Čim spomenete izbornu reformu, presude Ustavnog suda BiH, imate pod tom formulacijom i presudu u slučaju Ljubić koja se odnosi na legitimno predstavljanje, dakle sve je tu. Samo treba imati predznanje i znati derivirati, dekriptirati, dešifrirati te zaključke, što je iza svake te rečenice i na što se misli. Drugo, metodološki, ići u nekim pregovorima do kraja u smislu blokiranja zaključaka, to nitko iskusan ne radi. To se radi u ekstremnim slučajevima, kad je požar takav da nema druge. Ovdje treba voditi puno mudriju politiku, sa svim partnerima, da bi se došlo do onog što je bitno’, kazao je Plenković, dodavši da je ‘Hrvatska konstruktivan i mudar sugovornik u EU koji zna kako kroz vrlo kompleksan proces pregovaranja doći do svog cilja, a da se pritom ne antagoniziraju svi drugi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.