Plenković: HDZ će donirati milijun kuna potresom pogođenom području

Vijesti 31. pro 202010:52 > 11:073 komentara
andrej plenković
Izvor: Foto: N1

Nakon sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj Andrej Plenković kratko je izvijestio što je dogovoreno, a komentirao je i situaciju nakon potresa.

“Vodili smo se načelom zaštite potrošača da zamjena kune u euro bude bez troška, po fiksnom tečaju konverzije, da se uspostavi mehanizam za prevenciju neispravnog preračunavanja i neopravdanog povećanja cijena.

Ustrojili smo upravljački odbor kojeg će voditi Zvonimir Savić, moj savjetnik, a uz njega je tu Stipe Župan i Michael Faulend, oni će biti glavni u upravljačkom odboru. Osnovano je nekolik koordinacijskih odbora”, rekao je Plenković navodeći tko je sve uključen.

“Dogovorili smo da se na sjednici Sabora predloži cjelovita rasprava o provedbi strategije uvođenja eura. Mislim da smo u zadnje dvije godine kako treba odradili proces, sad ispunjavamo ostale obveze”, dodao je.

Ciljni datum uvođenja eura i dalje ostaje 1. siječnja 2023., od sutra dvije godine, istaknuo je premijer.

Komentirajući situaciju nakon potresa rekao je da ne zna koliko je zasad pomoći prikupljeno. “Vidjet ćemo, vidim da je velik interes, mnogi uplaćuju… Svi su angažirani, sve službe, u ovako kratkom roku nakon ovako razornog potresa. Sisački pacijenti su praktički svi evakuirani, osim njih pedesetak. Svi koji žele alternativni smještaj mogu ga zatražiti. Lijepo je vidjeti veliku potporu građana diljem Hrvatske.”

“Razgovarao sam s g. Atalićem, njegov tim je već u ponedjeljak bio u Petrinji. Njihov dojam je da velik broj zgrada i kuća u centru Petrinje dobija oznaku crveno. Slijedit ćemo struku, nemamo što politički arbitrirati”, dodao je.

Najavio je da će njegova stranka uskoro održati sastanak na kojem će donijeti odluku o donaciji od milijun kuna potresom pogođenom području. Nije znao koliko su dosad građani uplatili na račun koji je jučer otvoren te su iz HDZ-a pozvali da se uplaćuje na taj broj računa Državnog proračuna.

“Zahvalan sam svima, vidimo solidarnost na djelu”, rekao je i dodao da će kroz nekoliko sati od Ministarstva financija doznati koliko su građani uplatili.

Smatra da je zakon donesen za Zagreb odlična podloga i za ovu tragediju: “Rekao sam da se ocijeni što je najbolje napraviti. Koliko shvaćam struka je sklonija širenju postojećeg Zakona.”

Na 2021. gleda s nadom i optimizmom, a posebno je istaknuo optimizam zbog dolaska cjepiva. Dodao je da se očekuje gospodarski rast od 5%.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar