Bačić nakon koalicijskog sastanka: Nije bilo govora o Barbariću. Ocjenjujemo i važemo sve

Vijesti 26. ruj 202311:29 > 16:15 1 komentar

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja i potpredsjednik Vlade Branko Bačić dao je izjavu za medije nakon koalcijskog sastanka. Bačić je istaknuo da se na današnjem sastanku s partnerima nije raspravljalo o poziciji šefa HEP-a Frane Barbarića, iako su neki koalicijski partneri već ranije ustvrdili da bi Barbarić trebao otići.

Kaže da je ministar Davor Božinović obrazložio stav i postupanje osječke policije u slučaju ubojstva mlade djevojke u Osijeku.

“Ministar pravosuđa nas je upoznao s izmjenama kaznenog zakondavstva u dijelu gdje želimo jače sankcionirati djela koja predstavljaju nasilje nad ženama, kao i odavanje podataka tijekom izvida koji su nejavni, što smo ocijenili da je ta izmjena prihvatljiva”, dodao je Bačić.

“Koalicija je potpuno podržala zakonske prijedloge koje smo iznijeli”, dodao je Bačić.

Bačić tvrdi da nije bilo riječi o položaju Barbarića. “Naši partneri su tvrdili da je izbor momčadi, kad govorimo o upravama javnih poduzeća, u nadležnosti je Vlade, predsjednika Vlade i taj dio partneri prepuštaju predsjedniku Vlade. Vrednujemo, ocjenjujemo i važemo sve ono što se dogodilo s HEP-om, i kad je u pitanju izgradnja na Hvaru i prodaja plina ispod tžišne vrijednosti. Predsjednik Vlade će izvijestiti javnost kad to vaganje završi.”

“Danas o tome na vladajućoj većini nije bilo riječ”, istaknuo je Bačić.

“To što naši partneri imaju stavove, to je dobro i takva stajališta smo spremni prihvatiti i raspraviti”, dodao je i naglasio da o tome danas uopće nisu otvorili raspravu.

“Nema teme o kojoj se ne raspravlja, ali odgovornost za kadrovska pitanja je na Vladi”, kazao je Bačić. “Nema ucjena ni prijetnji niti bilo tko može uvjetovati donošenje odluke.”

“Osuđujem bilo kakvu bespravnu gradnju, a pogotovo kad to radi netko od dužnosnika, mi moramo biti primjer. Prema tome, moj stav je jasan. Kad provedemo cijelokupni proces, bit će izviješteni o onom što smo odlučili”, rekao je Bačić o sudbini Barbarića.

Što su rekli partneri?

Podsjetimo, predsjednik HSLS-a Dario Hrebak, koji u saborskoj većini ima dva zastupnika, poručuje kako Barbarić mora otići.

“Mene tu više muči dio vezan za njegovu vilu. Ako je jedno tijelo države utvrdilo da je on protupravno izgradio kuću i dva puta je dobio nalog da ju sruši, to su neosporno utvrđene stvari. Mislim da je tu problem da šef Uprave HEP-a bude osoba koja je to napravila. U ovom trenutku je medijski za nas vladajuće to puno štetnije od plina. Kako to više braniti?” rekao je nekidan Hrebak na N1.

I predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, čija tri saborska zastupnika drže većinu Vladi, kaže da vjeruje da se odgovornost za aferu u HEP-u napokon utvrdila i kako je vrijeme da se taj teret skine s leđa Vlade i koalicije.

Na pitanja o smjenama, Andrej Plenković je u ponedjeljak rekao da je u domeni Vlade, a ne njenih partnera, to da odlučuje o smjenama u HEP-u. Kaže i kako ga šef HEP-a Frane Barbarić ne drži u šaci. “Ne”, kaže i dodaje da treba šire razmišljati i pogledati ulogu HEP-a u paketu mjera.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.