Što se događa s vašim tijelom ako svakoga dana jedete orahe?

Zdravlje 26. ruj 202307:18 0 komentara
Unsplash

Orasi imaju mnoge zdravstvene dobrobiti i prikladni su za svakodnevnu konzumaciju.

Redovita konzumacija oraha ne predstavlja nikakvu štetu, osim ako nemate alergiju, osjetljivost na hranu ili netoleranciju. Ako to nije slučaj, dodavanje oraha u svakodnevnu prehranu može biti izrazito korisno, posebno ako ih koristite kao zamjenu za manje nutritivno bogate namirnice.

Koliko oraha trebate pojesti dnevno?

Konzumiranje šake oraha svakog dana može vam pružiti mnoge koristi ovog orašastog voća. Također, možete ih potopiti preko noći zajedno s drugim orašastim plodovima, kao što su bademi, i započeti dan ovim zdravim orašastim plodovima.

Evo nekoliko zdravstvenih dobrobiti povezanih s redovitom konzumacijom oraha:

Podržava zdravlje srca

Orasi ispunjavaju kriterije za “hranu zdravu za srce”. Imaju nisku količinu natrija, zasićenih masti i trans masti te sadrže najmanje 10% preporučene dnevne vrijednosti vitamina A i C, željeza, kalcija, proteina ili dijetalnih vlakana.

Pomaže poboljšati pamćenje i kognitivno zdravlje

Istraživanja na životinjama i ljudima pokazala su da konzumacija oraha ima pozitivne učinke na pamćenje i funkciju mozga. Redovita konzumacija oraha može smanjiti upalu i neutralizirati slobodne radikale, koji inače mogu oštetiti stanice i s vremenom dovesti do bolesti kao što su Alzheimerova bolest i demencija.

Može smanjiti stres

Studija provedena 2022. godine pokazala je da konzumacija otprilike dvije porcije oraha dnevno tijekom 16 tjedana poboljšava razine stresa i depresije. Također je utvrđeno da konzumacija oraha poboljšava dužinu sna i cjelokupno mentalno zdravlje.

Može poboljšati zdravlje crijeva

Pregled iz 2023. godine objavljen u časopisu Antioxidants ukazuje na to da orasi djeluju kao prebiotik koji može poboljšati zdravlje crijeva. To čine pružajući “hranu” korisnim mikrobima u vašem gastrointestinalnom sustavu.

S obzirom na ove dobrobiti, imate li razloga da ne uživate u orasima svakodnevno?

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.