Plenković: Ovo je bila godina koju ćemo dugo pamtiti

Vijesti 10. pro 202214:20 > 14:39 5 komentara
N1

Premijer Andrej Plenković komentirao je postignuća svoje Vlade u ovoj godini. "Ovo je bila godina koju ćemo dugo pamtiti", poručio je iz Velike Gorice gdje je održana sjednica Nacionalnog odbora HDZ-a.

Kaže kako je Pelješki most kruna svih infrastrukturnih investicija proteklih godina. Druga velika stvar je LNG terminal koji je otvoren još u siječnju prošle godine i koji je omogućio da Hrvatska postane regionalno energetsko čvorište, kaže premijer.

“Nije mi poznato da je ijedna druga članica ušla isti dan i u eurozonu i u schengenski prostor. Ove su dvije europintergracije najopipljivje za građane i gospodarstvo”, rekao je premijer nabrajajući sve što je obavljeno ove godine.

vezana vijest

Spomenuo je i pakete pomoći građanima. Kaže kako misli da “jedan dio građana ni ne shvaća dubinu ove krize” zbog poteza kojima je njegova Vlada omogućila mirnu tranziciju kroz jesen i zimu za građane i gospodarstvo.

“Razdoblje pred nama je izazovno. Za godinu i pol ćemo ući u ciklus superizbornog razdoblja i važno je da HDZ uđe u to razdoblje pun ostvarenih postignuća i prioriteta, ali i s novim idejama za ekonomski razvoj Hrvatske, socijalnu uključenost… Ovo je vrijeme u kojemu smo osigurali 25 mlrd eura sredstava iz EU-a, financijska poluga kakve nije bilo”, kaže premijer najavljujući i završetak brojnih preostalih projekata. Dodao je da je politika ravnomjernog regionalnog razvoja ključ onoga što namjeravaju učiniti.

Plenković je komentirao i utakmicu protiv Brazila. Pobjedničkim elementom smatra samopouzdanje i iskustvo ekipe koju vodi Zlatko Dalić. “Realno nas to svrstava među zemlje koje nisu autsajderi, srednja liga, nego jedan ozbiljan kontinuitet. Ljudi nas gledaju kao nogometnog giganta”, kaže. Na polufinalnu utakmicu ne može ići zbog drugih obveza.

Prisjetio se i jedne anegdote s izbornikom Dalićem. “Kažem ja Zlatku: ‘Ti ne ideš na svjetsko prvenstvo da ne igraš svih sedam utakmica’, a on mi odgovara: ‘I to svih 120 minuta’.”

Nastavit će, kaže, ulagati u sportsku infrastrukturu, a ovakvi gigantski uspjesi mogu biti samo poticaj.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, govori Plenković, nada se reprizi moskovskog finala, kada su Vatrene pregazili Francuzi.

Na pitanje jesu li se u HDZ-u dogovorili kako mijenjati izborne jedinice, kaže da su pokrenuli raspravu o toj temi, ali da nije u pitanju ništa dramatično što bi moralo biti riješeno sutra.

“Sve što radimo, radimo za Hrvatsku, radimo za sve, ne radimo mi to samo za članice i članove HDZ-a”, kaže premijer.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare