Plenković: Podržali smo Ukrajinu u raznim oblicima, a činit ćemo to i dalje

Vijesti 05. svi 202215:291 komentar
Izvor: Vlada RH

Na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Varšavi za Ukrajinu je prema prvim procjenama prikupljeno 6,5 milijardi dolara. Hrvatski premijer Andrej Plenković naglasio je kako Hrvatska pomaže toj zemlji jer “zna što znači biti žrtva agresije”.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki, sudomaćin konferencije u Varšavi uz švedsku premijerku Magdalenu Andersson, objavio je da je na tom skupu prema prvim procjenama prikupljeno 6,5 milijardi dolara.

Hrvatska je “primjereno svojoj ekonomskoj snazi”, donirala 5 milijuna eura, četiri milijuna u novčanoj vrijednosti, te milijun eura vrijedne donacije vode i lijekova hrvatskih tvrtki.

„Mi ćemo nastaviti našu solidarnost i podršku Ukrajini i ukrajinskom narodu”, kazao je Plenković.

“Radimo to iz načela jer znamo što znači biti žrtva agresije, a isto tako i iz srca, jer smatramo da u ovakvom trenutku trebamo pomoći našim ukrajinskim prijateljima koji se nalaze u nevjerojatnoj situaciji gdje je Rusija prekršila sva načela međunarodnog prava i poretka, svih vrijednosti iza kojih stojimo”, rekao je Plenković.

„Mi smo Ukrajinu podržali i politički, diplomatski, humanitarno, tehnički i u drugim oblicima, a to ćemo činiti i dalje”, poručio je premijer, pa dodao da je siguran da će ovakivih konferencija biti još.

Plenković se na marginama konferencije susreo s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom, slovenskim premijerom Janezom Janšom,  predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

Europskim čelnicima premijer je ponovio stav da nije dobro da su izbori u susjednoj Bosni i Hercegovini raspisani bez izmjena izbornog zakona.

„Mislim da je i našim sugovornicima jasno da ova odluka nije korisna za funkcionalnost BiH i mi ćemo nastaviti razgovore na tu temu”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar