Plenković se sastao s Brnabić: “U dijalogu nastaviti rješavati otvorena pitanja”

Vijesti 30. tra 202310:36 > 13:43 0 komentara
Zeljko Hladika/PIXSELL

Potrebno je u dijalogu rješavati otvorena pitanja i unaprjeđivati suradnju između Hrvatske i Srbije, objavio je u nedjelju na Twitteru premijer Andrej Plenković nakon sastanka s premijerkom Srbije Anom Brnabić koja je stigla u Zagreb u povodu održavanja Velike skupštine Srpskog narodnog vijeća (SNV).

“U dijalogu trebamo nastaviti rješavati otvorena pitanja i unaprjeđivati gospodarsku, prometnu i energetsku suradnju. Vodimo brigu o zaštiti hrvatske manjine u Srbiji, kao i srpske manjine u Hrvatskoj”, napisao je Plenković na Twitteru.

Na sastanku su uz premijera Plenkovića sudjelovali potpredsjednica vlade Anja Šimpraga, a uz premijerku Brnabić ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća, kao i predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić. Izjavu nakon skupštine SNV-a dali su predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac i Žigmanov.

“Te simboličke geste su važne za naše dvije zajednice jer približavanje, zajedničko sudjelovanje u događajima u znajačnoj mjeri ohrabruju naše sunarodnjake da imaju bolji osjećaj i da imaju uvjerenje da će odnos između Hrvatske i Srbije uz njihovu pomoć biti takav da će sve manje čuti poruke koje ih uznemiruju”, kazao je Pupovac.

Ivan Hrstić/N1

“Radujem se što su uznapredovali odnosi u novom valu normalizacije. Ohrabreni smo činjenicom da se o svim otvorenim pitanjima vrlo odgovorno pristupilo, da se razgovara i o osjetljivim, pitanjem nestalih”, kazao je Žigmanov.

Današnji sastanak zaključen je prihvaćanjem poziva premijera RH da podsjeti hrvatsku zajendicu u Srbiji u drugoj polovici lipnja, a jedan od domaćina bit će i predsjednica Vlade”, dodao je Žigmanov.

Ivan Hrstić/N1

Šimpraga je dodala da je na ” nama političarima da zatoplimo odnose”.

Pupovac se dotaknuo i pitanja nestalih. “Nestalih ima podjednak broj i hrvatske i srpske nacionalnosti i obje zemlje imaju svoje dijelove odgovornosti, kako Srbija, tako i Hrvatska. Uzdamo se u to da će u narednim razgovorima koji bi mogli biti posvećeni i pitanju mjesta pijeteta i efikasnijeg i s mnogo više uzajamnog povjerenja da se po pitanju nestalih počne raditi.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!