Čačić: Hrelja je dao jako dobar prijedlog o radu trgovina nedjeljom

Vijesti 06. srp 202110:28 > 14:09 1 komentar
Radimir Čačić
N1/ilustracija

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se danas s koalicijskim partnerima.

Prvi se nakon sastanka medijima obratio predsjednik Reformista Radimir Čačić. Rekao je da su na koalicijskom sastanku razgovarali i o novom Zakonu o trgovini.

“Nije bilo ništa dramatično, ali se išlo prema tome da se pokušaju naći što fleksibilnija rješenja. Naša razmišljanja su bila da bi trebalo omogućiti i obiteljskim trgovačkim tvrtkama da onaj tko želi, radi. Silvano Hrelja je dao jako dobar prijedlog – da se ne definira vrijeme rada, nego da se definira broj sati kad se ne radi. Da se definira da trgovina mora imati 8 neradnih sati. To je jako dobar prijedlog, krivo mi je što se ja toga nisam sjetio”, rekao je Čačić.

Kazao je da tema današnjeg sastanka nije bilo povezivanje potpora za poduzetnike s obvezom cijepljenja. “Što se mene tiče, da. Ja to snažno podržavama”, rekao je Čačić.

HDZ-ov Branko Bačić rekao je da su na sastanku raspravljali o dva tjedna koja su pred Saborom prije ljetne stanke. “Raspravljali smo o zakonima i temama kojima ćemo se baviti idućih dana. Predsjednik Vlade i ministrica kulture su nas upoznali s činjenicom da ćemo ovih dana u Hrvatskom saboru raspravljati o razrješenju ravnatelja HRT-a i imenovanju vršitelja dužnosti. Paralelno s time ide i raspisivanje natječaja za novog ravnatelja. Razgovarali smo i o donošenju Zakona o trgovini, koji neće ići na raspravu u Sabor prije ljetne stanke. Raspravljali smo i o intenzitetu cijepljenja i borbi protiv pandemije”, rekao je Bačić te dodatno pojasnio razgovore oko HRT-a:

“Već je o toj temi raspravljao i NO HRT-a, sutra predviđena sjednica Odbora za medija gdje će biti donesena odluka o razrješenju aktualnog ravnatelja i imenovanje vršitelja dužnosti. Predloženo je i svi su naši partneri podržali imenovanje dosadašnjeg ravnatelja programa – koji već sada mijenja ravnatelja – gospodina Renata Kunića za vršitelja dužnosti”.

Kazao je da još uvijek s partnerima nisu razgovarali o povezivanju potpora i cijepljenja, ali da Vlada od toga ne odustaje.

“Ono što smo najavili prošli tjedan, mi od toga ne odustajemo. Stalo nam je da stimuliralo, da nagradimo odgovornost naših sugrađana, zaposlenika, zbog toga što su se cijepili. Cilj nam je nagraditi, stimulirati one koji su cijepljeni kroz vid potpora koje Vlada ima. Želi se stimulirati poslodavce i radnike da se cijepe. Svi moramo dati svoj doprinos da što prije postignemo što veću procijepljenost. U dijalogu između Vlade i socijalnih partnera donijet ćemo mjere koje mogu proći test razmjernosti ograničavanja sloboda s jedne strane i brizi za gospodarstvo s druge strane. Vjerujem da ćemo tkavim mjerama dobiti pozitivan signal od poduzetnika jer je i njima u interesu da se gospodarske aktivnosti nastave, da ne uđemo u neki novi lockdown”, rekao je Bačić.

Na pitanje hoće li isto vrijediti i za državne službe, Bačić je odgovorio: “Mislim da je odgovornost na svima nama, bilo da radimu u javnom, bilo da radimo u privatnom sektoru. Pozivam sve još jednom da se cijepe”.

Ministar Tomislav Ćorić komentirao je najavu da bi trgovine mogle raditi maksimalno do 21 sat, bilo koji dan u tjednu.

“Nije to konačna odluka. I danas smo imali razgovor na tu temu. Treba imati na umu da je dosadašnjim zakonom radno vrijeme uopće nije bilo definirano. Vrijeme koje će prijedlog zakona provesti u javnoj raspravi bit će dovoljno da čujemo sve prijedloge i u drugoj polovici kolovoza izađemo s izbrušenim prijedlogom”, rekao je Ćorić.

“Ovaj prijedlog zakona je prvi prijedlog, o svim detaljima ćemo raspravljati. Dopustite da ovih mjesec dana donese prijedloge svih dionika”, kazao je Ćorić te dodao da je prvenstvena namjera zakona reguliranje rada nedjeljom.

Naglasio je da “dosad uopće nismo imali definirano radno vrijeme pa su neki poslodavci išli u krajnosti”.

“Ovim prijedlogom, koji je na tragu reguliranja rada u nekim drugim zemljama, doveli smo se u situaciju da imamo priejdlog o kojem ćemo raspravljati. Sigurno da ćemo uvažavati specifičnosti turističkih središta, dijelova Hrvatske koji tijekom ljetnih mjeseci i žive u kasnim večernjim satima. S druge strane idemo za time da i radnicima u trgovini omogućimo da svaki dan bude dijelom usmjeren i na njihov odmor”, rekao je Ćorić.

Izrazio je svoj stav o povezivanju mjera i cijepljenja.

“Hrvatska je posljednjih godinu i tri, četiri mjeseca suočena s krizom kakvu cijeli svijet nije do sada vidio i koja je izazvala ogroman ekonomski šok. Upravo kako bismo doskočili ovoj situaciji, želimo iskoristiti sve prednosti koje svijet danas ima u odnosu na prije godinu dana, a to je cjepivo. Našom politikom i pristupom želimo prije svega ukazati dodatno povjerenje odgovornim pojedincima i skupinama u našem društvu. Svi koji su se cijepili ili će se cijepiti kada se za to ostvare medicinski uvjeti spadaju u odgovorni dio našeg društva, u dio ljudi koji brinu o sebi, ljudima oko sebe i u konačnici, o hrvatskom gospodarstvo. Svi oni koji ne prihvaćaju ovaj smjer dovode u pitanje svoje zdravlje, zdravlje onih oko sebe, a i zdravlje hrvatskog gospodarstva. U ovom trenutku, Malta je procijepljena na razini od oko 80 posto. To znači da će ta zemlja odraditi sezonu na najboljoj mogućoj razini. Znate da se većina hrvatskog gospodarstva veže za turizam. Znamo što njeno skraćivanje, njen podbačaj znače za naše ekonomske aktivnosti i velike financijske i ostale izazove u jeseni koja slijedi. To je ono što želimo izbjeći, to je ono što trebaju željeti izbjeći sve odgovorne osobe u Hrvatskoj. Ovaj pristup mora se odnositi na sve”, rekao je Ćorić.

Na pitanje je li doznao koliko je “odgovornih građana” u njegovom Ministarstvu, odgovorio je: “Ne. Nisam niti pokušavao. Radimo kontinuirano u Ministarstvu na kolegijima, komuniciramo s ljudima, molimo ih da učine iskorak i cijepe se. Oni koji to nisu. Pravila GDPR-a onemogućavaju situaciju da možete ući u svako ime i prezime i tražiti taj podatak. Ne želim ulaziti u intimu svojih zaposlenika”.

Na pitanje novinara nije li to upravo ono što traže od poslodavaca, Ćorić je odgovorio: “Ne, ne tražimo i nemojte na to imputirati. Mi tražimo i očekujemo da se svi dionici u hrvatskom društvu ponašaju odgovorno. Odgovorno ponašanje znači razgovor s djelatnicima, ukazivanje na brojke”.

“Prava, posebice ona koja proizlaze iz mjera koje derivira HZZ trebaju se vezati uz odgovornost svake pravne osobe pa i dionika u toj pravnoj osobi. U konačnici, takva prava, koja nisu uobičajna, ne događaju se svake godine, su nešto što zahtijeva povećani stupanj odgovornosti. Poslodavci su tijekom godinu i nešto dana učinili sve da zajedno izađemo iz ove krize i mislim da smo to učinili uspješno. Imamo sad manjinu, ne poslodavaca, nego osoba, koja ignorira odgovornost kakvu sustav nameće. Rasprave koje vodimo proteklih dana su sigurno dobar smjer nekima da se probude”, rekao je Ćorić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare