Plenković: Stav ćemo zauzeti kada saznamo kako se obnavljalo nakon rata

Vijesti 11. sij 202117:26 > 17:33 3 komentara
N1

Premijer Andrej Plenković kazao je prije sastanka vrha HDZ-a kako će se istragom ustvrditi tko je odgovoran za nekvalitetnu gradnju i obnovu na potresom pogođenom području.

Kazao je kako je cilj današnjeg sastanka u središnjici HDZ-a izvijestiti predsjedništvo i nacionalno vijeće o aktivnostima Stožera, te o djelovanju na Sisačkom području.

“Treba se sve rasvijetlili oko poslijeratne obnove. Od svih službi s terena sam tražio da se precizno ustanovi koliko je zgrada u potresom pogođenom području onih koje su bile sanirane ili obnavljane u poslijeratnoj obnovi. Kada se to ustanovi, zauzet ćemo stav”, rekao je Andrej Plenković.

PROČITAJTE JOŠ

Na pitanje o tome da je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović rekao da bi tužio državu ako bude ustanovljeno da je bilo malverzacija oko obnove.

“Mi smo u stalnom kontaktu, Vlada je puno pomogla Petrinji i pomagat će. DORH radi na tome, a sva će im dokumentacija biti dostupna”, kazao je.

Istaknuo je kako je Hrvatska dobila 683 milijuna eura iz EU fonda za solidarnost.

“Poseban smo dio stavili za obnovu zgrada od potresa. Radimo i na tome da krene obnova privatnih zgrada i kuća, kako bi građani živjeli normalno što prije!, kazao je.

Kazao je kako će se odluke o eventualnom prebacivanju nastave na online donijeti u naredna dva dana.

PROČITAJTE JOŠ

“Donosit ćemo odluku o tome hoće li se nastaviti školska godina od 18. siječnja. Sutra i prekosutra će se dogovoriti hoće li nastava ići na online”, rekao je Plenković.

Što se cijepljenja tiče, rekao je kako je sasvim prihvatljivo da se saborski zastupnici cijepe, iako nisu svi pripadnici rizičnih skupina.

“Sabor je ključno predstavničko tijelo mislim da treba imati mogućnost cijepljenja. Ponuda ide prema svima, odluku donose zastupnici. Sabor i župani nisu u istoj poziciji, oni će doći na red, a išli smo logikom najugroženiji, najizloženiji… No Sabor, Vlada, Ustavni sud – to je ukupno oko 200 ljudi.

Cilj je što više ubrzati procjepljivanje stanovništva. Odaziv je jako dobar. Vjerujem da ćemo cijepiti velik broj ljudi”, rekao je Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare