Plenković sudjeluje na Forumu na Bledu: Pohvalio odnose sa Slovenijom

Vijesti 01. ruj 202108:10 > 11:31 3 komentara
Bled Forum

Premijer Andrej Plenković sudjeluje danas na strateškom forumu na Bledu.

Na marginama Foruma, predsjednik Vlade Andrej Plenković održat će i niz bilateralnih sastanaka.

Sastat će se s predsjednikom Vlade Slovenije Janezom Janšom, predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom, predsjednikom Vlade Kosova Albinom Kurtijem…

Uoči početka Foruma, premijer Plenković dao je kratku izjavu medijima.

“Osnovne dvije teme su budućnost Europe i pitanje proširenja. Razgovarat ćemo i o pripremi summita u listopadu u sloveniji “EU i Zapadni Balkan, raspravit ćemo i međunarodnu situaciju, vezano uz događanja u Afganistanu”, rekao je.

Orban je, kazao je premijer, tražio bilateralni susret s njim, a sa srbijanskim predsjednikom Vučićem neće biti bilaterale, ali će se sigurno sresti.

Plenković hvali odnose sa Slovenijom u Janšinu mandatu

Hrvatska i Slovenija u vrijeme mandata premijera Janeza Janše doveli su odnose u jako dobru fazu u kojoj se sve rješava, rekao je premijer Andrej Plenković na početku Bledskog strateškog foruma.

„Mislim da smo u ovom periodu u vremenu premijera Janše uspostavili sjajan dijalog, odličnu komunikaciju i suradnju. Gospodarski odnosi, turizam, otvorena pitanja – sve se rješava na zadovoljstvo obje zemlje”, rekao je Plenković pred početak 16. Bledskog strateškog foruma (BSF) na koji su stigli čelnici EU-a i premijeri i predsjednici niza europskih država.

„Hrvatska i Slovenija jednim su zrelim pristupom doveli odnose u jednu jako, jako dobru fazu”, naglasio je premijer.

Dodaje da se otvorena pitanja, poput granice između dviju zemalja, trebaju rješavati načinima koji ne opterećuju međusobne odnose, te da je to moguće učiniti u ovom mandatu vlade.

Plenković na Bledu sudjeluje na panelu o budućnosti Europe, što je i tema ovogodišnjeg izdanja BSF-a koji slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar naziva „najjačim dosad”.

Crnogorci otkazali dolazak

Plenković se trebao sastati i sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem, no crnogorska delegacija otkazala je svoj dolazak.

U Sloveniju su stigli i predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli, te premijeri Češke, Slovačke, Grčke, Sjeverne Makedonije, Poljske i Albanije.

Ondje su i dvojica od trojice članova predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić, visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt, europski povjerenik za proširenje Oliver Várhelyi i potpredsjednica EK Dubravka Šuica.

Na dvodnevnom samitu u četvrtak će sudjelovati i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman koji će govoriti na panelu o suradnji na Jadranskom moru.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare