Pljačka Ine: Do gotovo pola milijuna blokiranih kuna ne može ni država

N1 INFO 01. ruj 202221:41 > 21:46 1 komentar
Jurica Galoic/PIXSELL

Uprava Ine smijenila je prvog nadređenog Damiru Škugoru, Mađara Gyorgyija Patka. Sve što je u Ini dotaknuo Škugor, temeljito se češlja. Osim Plinare Istočna Slavonija, tu je pulska Plinara u čijem je Nadzornom odboru Škugor također sjedio.

I dok se javnost pita kako je moguće da je tvrtka OMS tada samo s jednim zaposlenim, drugookrivljenim Goranom Husićem, uopće dobila dozvolu za rad na plinskom biznisu, iz HERA-e tvrde da je sve po pravilima.

Prva smjena

Ime Damira Škugora sada pali sve alarme pa se na sve strane provjerava sve što ima veze s njim. Tako i poslovanje Plinare u Puli u čijem je Nadzornom odboru bio.

VEZANE VIJESTI

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić o tome je rekao: “Ja sam odmah, kad se otvorila cijela ta priča, dao nalog direktoru koji je putem natječaja izabran prije mjesec dana, da uđe u sve ugovore i sve dokumente i čekamo informacije. Vjerojatno će stići idućeg tjedna. Mi zasad nemamo nikakvih informacija je li se nešto događalo.”

Nakon što je premijer zatražio odgovornost Uprave, iz Ine službeno odbijaju reći hoće li sami podnijeti ostavke.

No, u međuvremenu pala je prva direktorska smjena. U MOL se vraća dosadašnji mađarski direktor Komercijalnih poslova i optimizacije koji je bio prvi iznad Škugora čije se svi poslovi provjeravaju. Suspendirali su ga zbog sumnje da je organizirao zločinačko udruženje koje je preprodajem plina oštetilo Inu za milijardu kuna. Pripremaju mu i otkaz.

Prema neslužbenim informacijama Ina neće čekati kraj pravosudne priče, već planira otkaz Škugoru uručiti nakon nadopune interne kontrole. Kada točno, još se ne zna.

O podnošenju ostavke još nije odlučio Goran Husić, direktor tvrtke OMS Upravljanja koja je u fokusu USKOK-ove istrage. Ostavku koju je odmah nakon uhićenja podnijela Marija Ratkić iz Plinare istočne Slavnije, koja je, uvjereni su istražitelji, služila za maskiranje pljačke, još nije formalizirana. Mora se zamjeniti uhićeni Škugor koji je dosad bio član Uprave PIS-a.

“Čekamo izvješće, odnosno obavijest o novom članu Uprave, spremni smo danas u tijeku dana odraditi sve potrebno. Čim nam Ina dostavi tko je novi član Uprave, odnosno novi član Nadzornog odbora”, rekao je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Uskoro novi šef HOK-a

Ovog tjedna o ostavci dosadašnjeg šefa će raspravljati i Upravni odbor Hrvatske odvjetničke komore i sazvati izvanrednu skupštinu za izbor novog predsjednika. Dok je u istražnom zatvoru, aktivna mu je mjera zabrane rada koja nestaje čim izađe na slobodu – tada će ponovno moći raditi.

VEZANE VIJESTI

Disciplinsko tužiteljstvo Komore formiralo je predmet za pokretanje stegovnog postupka zbog teže povrede dužnosti, no realizacija će ipak pričekati neko vrijeme.

“… Za pokretanje disciplinskog postupka potrebno je da Disciplinsko tužiteljstvo Hrvatske odvjetničke komore zaprimi meritornu odluku USKOK-a o pokretanju kaznenog postupka protiv odvjetnika dok je za donošenje odluke o disciplinskoj odgovornosti nužna pravomoćna sudska odluka kojom je odlučeno o kaznenopravnoj odgovornosti odvjetnika.”

Istovremeno, Ina je stopirala i planira raskinuti sve ugovore koji su na meti USKOK-a. S obzirom na to da je preprodaja išla preko Plinare istočne Slavonije koja opskrbljuje više od 20 tisuća korisnika, mnogi zovu županiju i pitaju se hoće li to utjecati i na njih. U Ini kažu – opskrba tamo ni na koji način nije ugrožena, isto tvrdi i župan.

“Ina je, nadam se, dovoljno ozbiljna kompanija da neće dovesti u pitanju sigurnu sezonu grijanja za Vukovarsko-srijemske županiju i ja ću poduzeti sve da unatoč teškim uvjetima i nesigurnim uvjetima i cijenama učinimo sve da ne bude nikakvih problema”, ističe Dekanić.

Blokirani novac je – blokiran

Prodajom plina u Hrvatskoj se bavi svega tridesetak tvrtki. Pitali smo HERA-u kako je moguće da je dozvolu dobila sada okrivljena tvrtka s jednim zaposlenim i temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna. Regulator tvrdi – sve je po pravilima:

“Uvjeti tehničke i financijske kvalificiranosti te stručne osposobljenosti propisani su Pravilnikom o dozvolama za obavljanje energetskih djelatnosti i vođenju registra izdanih i oduzetih dozvola za obavljanje energetskih djelatnosti kojeg donosi ministarstvo nadležno za energetiku.”

Službenici HERA-e bit će kao svjedoci ispitani u istrazi, kao i zaposlenici Škugorovog Sektora, a provest će se i financijsko knjigovodstveno vještačenje. Za istragu koja je tek počela, USKOK ima godinu i pol, prije odluke o optužnici, a 450 tisuća kuna za koje premijer kaže da je već prebačeno u državni proračun, zapravo je blokirano i njima ne može raspolagati nitko – ni okrivljenici ni država, sve do kraja postupka. Pravomoćnog.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare