Pljušte kritike na Beroševu reformu zdravstva, ovo su najglasnije

Vijesti 28. lis 202221:31 1 komentar
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Nakon što je ministar Beroš jučer predstavio detalje reforme zdravstva, nižu se kritike i od pacijenata i od liječnika, osobito obiteljskih, koji smatraju da će još više biti opterećeni. Naime, preventivni pregledi koji se planiraju, upravo će pasti na njihov teret, a imaju za cilj smanjiti broj oboljelih i troškove liječenja.

Još jedan posjet Klinici za tumore. Sanja Šutej onkološka je pacijentica i dobro zna što u zdravstvu ne valja.

VEZANA VIJEST

“Prvo što bih promijenila su liste čekanja. Te liste čekanja dovode do psihološke nervoze, dovodi do nelagodnosti doktore koji moraju druge čekati pa, evo, pomak je svega, tako da mislim da bi se tu prvo trebale riješiti neke stvari”, rekla nam je Šutej.

Zato se pita kako će se provoditi reforma i preventivni programi koje najavljuje Ministarstvo.

“Nacionalni programi su dobri, ali najviše tko potakne taj Nacionalni program su pacijenti. Jer kad sam se ja razboljela, potaknula sam druge. Pacijent pacijenta gura. E, sad opet je pitanje, ako netko oboli od raka dojke, koliko će čekati na ultrazvuk i gdje će biti primljeni nakon ultrazvuka”, dodaje.

Novi Nacionalni programi

Reformom su predviđeni specijalistički pregledi u domovima zdravlja čime bi se trebale skratiti liste čekanja u bolnicama, objašnjavaju u Ministarstvu gdje planiraju i nove Nacionalne programe prevencije raka koji imaju za cilj rano otkrivanje bolesti, ali i uštede u zdravstvu.

Naime, 2020. na onkološke lijekove potrošene su dvije milijarde i 85 milijuna kuna, a dvije milijarde i 338 milijuna prošle godine.

Dosadašnji program ranog otkrivajna raka dojke pokazao je rezultate.

“Više žena otkrivamo zato što se više žena odaziva u preventivni program, nažalost takve rezultate nemamo u Nacionalnom programu otkrivanja i rane i dijagnostike karcinoma debelog crijeva. Tu moramo napraviti neka poboljšanja kako bi se što veći broj građana odazvao na taj program”, objašnjava nam Ivana Portolan Pajić iz Ministarstva zdravstva.

Preventivni pregledi

S preventivnim pregledima za starije od 18 kreće se iduće godine, prvo u dvije županije i to u domovima zdravlja. No, obiteljski liječnici negoduju.

VEZANE VIJESTI

“Tu su i sistematski pregledi, za koje ne znamo kako će biti organizirani, kad će se raditi, gdje u koje radno vrijeme i tko će ih odrađivati”, ističe liječnica obiteljske medicine Vesna Potočki Rukavina.

Ministar Beroš poziva sve da se uključe u javno savjetovanje oko zakona koji će omogućiti provođenje reforme.

“Javno savjetovanjeje prolongirano je za pet dana, završetak je 8. 11. ove ogdine i molim sve koji imaju ideje i nekakvo drugačije viđenje stvari od predloženih da se aktivno uključe”, poručio je Vili Beroš.

Bolju zdravstvenu zaštitu pacijenti bi trebali dobiti novom reformom, preventivnim programima bolesti otkriti na vrijeme i spasiti živote. Hoće li u tome uspjeti, još je rano govoriti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare